Så går klimatomställningen – nytt verktyg visar hur det går där du bor

Impact

Christian Landgren och Frida Berry Eklund, två av initiativtagarna till Klimatkollen.se

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Nytt verktyg släpps idag.

Medan kriget rasar i Ukraina pågår en annan ständig kris. Klimatet blir allt varmare och i helgen slogs det värmerekord i Antarktis med temperaturer på 30 grader (!) över det normala. 

Men till skillnad från såna humanitära katastrofer som krig kan det vara svårt att få grepp om hur det egentligen går med klimatet. 

Det ska det bli ändring på nu. 

Idag lanseras nämligen Klimatkollen, ett digitalt verktyg där alla kan gå in och se hur det går för Sverige och den kommun du bor i att nå Parisavtalet.

“Idag är information om Sveriges klimatarbete ofta svår att hitta, krånglig att förstå och nära omöjlig att jämföra”, säger Frida Berry Eklund, medgrundare till Klimatbyrån och en av initiativtagarna till sajten.

“Det ska Klimatkollen ändra på.”

Verktyget består av en interaktiv karta där alla kommuners klimatutsläpp finns med. Det går sedan att se hur mycket eller lite varje enskild kommun har minskat sina utsläpp sedan Parisavtalet skrevs på 2015.

“Det är en demokratisk rättighet att få koll på hur det går med klimatomställningen, både nationellt och lokalt”, säger Christian Landgren på Iteam, Han har tidigare varit med och skapat bland annat Öppna skolplattformen.

“Klimatkollen vill göra myndigheterna en jättetjänst genom att kommunicera så folk förstår.”

Initiativtagarna till Klimatkollen.se är den ideella föreningen Klimatbyrån i samarbete med Världsnaturfonden WWF, klimatteknik-bolaget ClimateView, påverkansorganisationen Våra barns klimat, digitaliseringsföretaget Iteam, investarbolaget Argand Partners, nätverket Klimatklubben och plattformen för klimatdialog WeDontHaveTime.org

Läs mer