Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Techjättar i nytt initiativ: “Vi har själva vårt utvecklingsteam i Ukraina"

Charlotte Holmen, vd Wetal. Foto: Press
Charlotte Holmen, vd Wetal. Foto: Press

Ska hjälpa utvecklare att ta sig ut – eller få jobb i det krigshärjade landet.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Det har snart gått fyra veckor sedan Ryssland började sin invasion av Ukraina. Medan bomberna faller över landet har flera initiativ från Tech-sverige tagits. Det handlar om allt från att åka ner till den polska gränsen för att hjälpa flyktingar, till att skicka mensskydd till Ukrainas kvinnor till att sända radio över Ryssland för att igenom Putins propaganda.

Nu har Wetal, en matchningsapp mellan kodare och bolag dragit igång initiativet “We help Ukrainan devs”.

Flera techjättar som EQT, Zound Industries och Schibsted har redan hakat på. Via Wetals hemsida kan bolagen visa på vilket sätt de kan hjälpa utvecklare som drabbats av kriget. Det kan handla om allt ifrån boende, biljett eller bara att de prioriterar att anställa flyktingar. På sajten annonseras det sedan mot ukrainska utvecklare som söker jobb i Sverige.

“Vi har själva vårt utvecklingsteam i Ukraina så för oss var det självklart att skapa detta initiativ”, säger Wetals vd Charlotte Holmen.

Eftersom de har anställda i Ukraina har de fått känna på konsekvenserna av kriget. De hörs varje dag på videolänk och har försökt anpassa sig så bra det går.

“Vi pratar varje dag med våra tre kollegor, och de har själva varit med att bygga kampanjen och har kommit med åsikter om hur den ska utformas”, säger Charlotte Holmen.

“De är så fantastiska. Det är otroligt att de har fortsatt jobba med oss”. 

Wetal omsatte 616.000 kronor och gjorde en vinst på 87.000 år 2020.

Läs mer