Svenska Brain Stimulation lanserar VR-spelet Rehatt som hjälper stroke-patienter

Almi InvestRehattUmeå

Foto: Press

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Ett techbolag från Umeå har fått finansiering av Almi Invest för en ny behandlingsmetod som kombinerar VR och robotik.

Hjärnblödning, även kallat stroke eller hjärninfarkt, drabbar över 16 miljoner människor varje år. Blödningen leder vanligen till minskad rörelseförmåga och en livslång funktionsnedsättning.

Nu lanserar startupen Brain Stimulation ett 3D-spel i VR som ska hjälpa patienter att komma tillbaka från en stroke och återfå rörelseförmåga.

"Idag vet man att hjärnan är plastisk och har en fantastisk förmåga att reparera sig själv om den tränas intensivt. Detta gäller även om det gått flera år sedan skadan. Vi vet att läkningen underlättas om träningen är stimulerande och rolig. Det är där VR och gamification kommer in," säger Helena Fordell, grundare till Brain Stimulation och neurolog vid Umeå Universitetssjukhus.

Brain Stimulation har i samband med lanseringen fått in finansiering från det statliga riskkapitalbolaget Almi Invest.

Bolagets spel Rehatt fungerar såhär: En stroke-patient bär ett par VR-brillor och använder en sorts joystick för att flytta olika föremål i en virtuell värld - till exempel lägga klossar på ett bord. Här är en film som visar hur det går till.

Enligt bolaget går det att få förbättrad rörelseförmåga redan efter 15 timmars träning. Nu utvärderas tekniken av stroke-kliniker i väntan på vad som kan bli en större lansering.

Läs mer