Folkpartist kräver svar från regeringen om rekryteringskaoset

Migrationsverket Folkpartiet
Folkpartist kräver svar från regeringen om rekryteringskaoset

FOTO: Pressbild

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Politikern och bitcoin-entusiasten Mathias Sundin sågar Migrationsverkets hantering av arbetstillstånd för programmerare från länder utanför EU. "Det borde vara snabbspår för alla, inte bara de som har råd att köpa sig förtur", säger han.

Morgonens artikel här på Breakit om att rika techbolag kan köpa sig före i kön hos Migrationsverket har rört upp rejält med känslor i branschen. 

Folkpartiets riksdagsledamot Mathias Sundin säger att strulet med rekrytering från länder utanför EU är särskilt dåligt för små startups - där ytterligare en utvecklare kan utgöra skillnaden mellan flopp och framgång.

"Vi har världens mest liberala lagstiftning på migrationsområdet. Då ska det inte hindras av att Migrationsverket inte klarar av att göra sitt jobb. Det är värre för dem än för storbolag som King och Klarna som klarar sig ändå", säger han.

Han säger att Sverige i rent självintresse borde göra det smidigare för programmerare att komma hit eftersom de, rent krasst, kan börja arbeta och betala skatt direkt.

Mathias Sundin ska nu begära att få ställa migrationsminister Morgan Johansson (S) till svars i riksdagen. Han ska bland annat fråga om hur regeringen ser på att det går att köpa sig förtur i kön hos Migrationsverket.

LÄS MER: Rika techbolag köper sig före i kön hos Migrationsverket.

“Det borde vara snabbspår för alla, inte bara de som har råd att köpa sig förtur. Myndigheter finns till för att medborgarna ska få hjälp på lika villkor", säger folkpartisten.

Läs fler artiklar
LÄS MER