Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Orderhero planerar notering på First North – “Ser ett tydligt intresse från branschen att vara delägare”

Aleksandar Goga och Orderheros vd Anette Bodenfors. Foto: Press

Trots oron på börsen och i omvärlden tänker tech-profilen Aleksandar Goga ta sitt bolag Orderhero in i finrummet – och värderas till knappt 55 miljoner kronor.

“Det är alltid svårt att tajma börsen och händelser i omvärlden”, säger grundaren och storägaren Aleksandar Goga till Breakit.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

asa@breakit.se

Reporter

Tech-profilen Aleksandar Goga tar sitt Orderhero till börsen.

“Vi har för avsikt att notera bolaget”, konstaterar han för Breakit. 

Planen är att notera bolaget på First North på en värdering om 55 miljoner kronor. I samband med noteringen gör bolaget en emission om 16 miljoner kronor, varav 12 miljoner kronor redan är låsta, berättar Goga. Bland investerarna finns bland flera Aleksandar Goga, tech-profilen Ash Pournouri som även tar plats i styrelsen, Marcus Boström, även han styrelseledamot, Orderheros vd Anette Bodenfors, Marcus Gullin, grundare av Hungrig.se har klivit in som delägare och även han ska sitta i styrelsen, samt några ängelinvesterare.

Teckningsperioden börjar 21 mars och första handelsdagen är preliminärt satt till 21 april.

Aleksandar Goga har drivit Orderhero sedan 2019, och bolaget har utvecklat en mjukvara för online-beställningssystem och expresskassor på restauranger. Det handlar alltså om en mjukvara för att restaurangbesökare ska kunna beställa och betala på uppsatta skärmar. De har även utvecklat en möjlighet att beställa via mobilen via QR-koder. 

Enligt Aleksandar Goga har de, under tiden de byggt bolaget, fått flera förslag från restauranger om att få köpa in sig i bolaget. 

”Det väckte tankarna om en notering eftersom vi ser ett tydligt intresse från branschen att vara delägare i bolaget, vars produkt är ett system som restaurangerna använder”, säger Aleksandar Goga.

”Det är också väldigt få av bolagen som har liknande lösningar som är noterade”, fortsätter han. 

Bolaget omsatte 2,4 miljoner kronor under 2021. Rörelseresultatet låg på minus 5,6 miljoner. 

Det är mycket oro i omvärlden och börsen är inte särskilt stabil. Varför väljer ni att notera nu?

”Vi är långsiktiga och vi har planerat för det här länge. Jag tror att vi kommer göra en bra börsdebut, och eftersom att vi är långsiktiga så kommer vi att klara av att ta oss igenom alla de här hemskheterna som pågår just nu. Jag och vd:n Anette Bodenfors låser vårt ägande på 24 månader, så vi kan inte sälja några aktier. Vi ska ingenstans. Vi är här och kör.”

Är det inte bättre att vänta tills börsen är mer stabil? 

”Vi har tagit oss ut genom en pandemi och pandemin drabbade oss hårt i början för att sedan bli en fördel, för vi jobbar med restauranger. Affären i sig drabbas inte av kriget just nu. Vi känner inte av det överhuvudtaget. Vi växer snabbt nu”, säger han och fortsätter:

”Det görs också väldigt få noteringar just nu, så vi kan få mycket utrymme med det här. Det är alltid svårt att tajma börsen och händelser i omvärlden. Man får skilja på börsklimat och affärsklimat. Vi är långsiktiga och vår affärsidé inkluderar att genom digitaliseringen förbättra köpupplevelsen för restaurangkunderna samt processerna och marginalerna för restaurangerna. Ett exempel är hur Covid i början påverkade oss negativt för att senare ge oss momentum då restaurangerna var tvungna att effektivisera sina verksamheter och bli innovativa."

Hur ser ni på risken att inte få in allt önskat kapital – vad gör ni då? Finns det någon kritik gräns? 

“Intresset har varit stort och kapitalet hade vi redan kunnat ta in, men på börsen handlar det om att få en ägarspridning.”

Efter noteringen kommer Aleksandar Goga äga 28,2 procent av bolaget, Marcus Boström 9,1 procent, Ash Pournouri 9,9 procent och Svante Tegnér, grundare av doktor.se, 7,2 procent. Övriga storägare efter noteringen blir Anette Bodenfors, vd på Orderhero.

Breakit gjorde en intervju med Aleksandar Goga så sent som förra veckan. Då berättade han om planerna om att växa bolaget inom Sverige för att därefter ta bolaget till andra marknader i Europa. Nu när noteringen nalkas planerar han att expandera bolaget än snabbare. 

”En av fördelarna med att börsnoteras är det är mycket enklare att jobba med förvärv än om man är i en onoterad miljö. Vi kommer kunna ta marknadsandelar genom förvärv, så nu kan vi växa mycket fortare”, säger Aleksandar Goga. 

Läs mer