Embracer statusuppdaterar om Ukraina – kommer skänka jättesumma

Embracer GroupBörs

Lars Wingefors, vd Embracer. Foto: TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Svenska Embracer kommer att skänka minst 50 miljoner kronor i bistånd till Ukraina.

Bolaget berättar även hur många anställda koncernen har i Ryssland och Belarus.

Embracer har under den senaste veckan fått “hundratals” frågor från ägare, journalister och analytiker angående situationen i Ryssland. Bolaget har i princip inte sagt något förrän på onsdagen då Lars Wingefors tog bladet från munnen via ett pressmeddelande.

“Berättelserna jag har hört från våra medarbetare de senaste veckorna är hjärtskärande. Vår högsta prioritet just nu är säkerheten för våra medarbetare och deras familjer”, skriver han bland annat. 

Gamingkoncernen, med bas i Karlstad, hade vid årsskiftet cirka 250 medarbetare i Ukraina, cirka 1000 anställda i Ryssland och 250 i Belarus. Dessa jobbar främst med spelutveckling eller utför supporttjänster. 

“Vi har arbetat hårt med att erbjuda omplacering och säkerhet för många medarbetare och familjemedlemmar som har önskat lämna. Det är dock ännu långt ifrån alla som är utom fara”, skriver Lars Wingefors i meddelandet.

Wingefors: Vill inte utsätta familjerna för fara

Det är med hänsyn till de anställdas säkerhet som bolaget varit sparsam med kommentar om status för den ryska och ukrainska verksamheten. Embracer kan inte heller nu säga hur situationen kan komma att påverka bolaget. 

“Ni som har varit en del av Embracer-familjen ett tag vet att jag vanligen brukar föredra full transparens men tyvärr kan vi denna gång inte svara på alla frågor utan att utsätta våra medarbetare och deras familjer för fara”, säger Lars Wingefors.

Han betonar att bolaget inte har några “betydande tillgångar” i regionen utöver humankapitalet. Embracer har heller ingen direkt konsumentförsäljning i vare sig Ukraina, Ryssland eller Belarus.

Tidigare har Embracer sagt att bolaget ska skänka 1 miljoner dollar till Ukraina. Den summan har växt. 

“Vi uppskattar nu att vi kommer att skänka minst 5 miljoner dollar i humanitärt bistånd under det kvartal som slutar den 31 mars, vilket kommer att belasta vårt operativa rörelseresultat under perioden. Utöver detta bidrar många av våra medarbetare med egna medel till humanitärt bistånd”, skriver bolaget på onsdagen.

Läs mer