Sök

It's Re:Leased ville göra modebranschen hållbar – tvingas lägga ner

It’s Re:LeasedMode
Annie Thorell och Johanna Norrman samt modellbild. Foto: Ludvig Rönn/Montage

Annie Thorell och Johanna Norrman samt modellbild. Foto: Ludvig Rönn/Montage

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Modesajten It's Re:Leased stänger ner verksamheten.
“För att vår resa ska kunna fortsätta har vi varit beroende av att ha rätt resurser ombord – något som vi inte har kunnat säkra”, skriver grundarna.

It’s Re:Leased skulle förnya modebranschen med kläder på både uthyrning och prenumeration, en modell med hållbarhetssyfte, för att minska den vanliga konsumtionen. Men nu lägger grundarna Johanna Norrman och Annie Thorell ner sitt bolag. Något som först uppmärksammades av branschsajten Ehandel.se.

I ett långt blogginlägg har grundarna själva förklarat varför de bestämt sig för att lägga ned It’s Re:Leased.

“Det är med de tyngsta hjärtan som vi måste berätta för er att vi har uttömt alla andra alternativ för It’s Re:Leased och att vi tvingas stänga ner verksamheten”, skriver de bland annat och fortsätter sedan:

“Sedan starten har It’s Re:Leased kontinuerligt lyckats växa och överträffa kundernas förväntningar med begränsad finansiering, men för att vår resa ska kunna fortsätta har vi varit beroende av att ha rätt resurser ombord – något som vi inte har kunnat säkra.”

De har även försökt hitta sätt att fortsätta driva bolaget vidare utan ytterligare extern finansiering. Vilket de i slutändan inte lyckades med. 

Som ett exempel på intresset för tjänsten skriver bolaget att de hela tiden har haft mellan 300 och 500 personer på väntelistor för majoriteten av deras kläder. Det har däremot inte funnits någon möjlighet att erbjuda tillräckligt många exemplar av varje plagg för att tillgodose efterfrågan.

“För att möta efterfrågan på större delen av vårt lager skulle vi behöva ha 30-50 exemplar i lager per storlek. Vi har max kunnat lagra 10 stycken”, skriver grundarna och framhäver samtidigt att investerare har imponerats över deras förmåga att skapa mycket av lite.

Men bolaget ska alltså läggas ned och den 16 mars ska alla aktiva kundprenumerationer avslutas.

It's Re:Leased grundades 2018 och under räkenskapsåret som slutade i april 2021 omsatte bolaget 0,9 miljoner kronor med ett minusresultat på 4,6 miljoner.

Läs mer