Sök

Jessika Nilssons sajt följer oligarkernas lyxyachter över hela världen

Jessika Nilsson, techentreprenör. Foto: Pres

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Följer oligarkernas lyxyachter över hela världen:

“Ta ifrån oligarkerna deras leksaker”, säger Jessika Nilsson.

Bilderna från kriget i Ukraina sköljer över oss alla och situationen i landet blir allt värre. Över 2,5 miljoner människor har flytt från kriget och tas emot i närliggande länder. 

Samtidigt arresteras människor i Ryssland som protesterar mot kriget i Ukraina och kraftiga sanktioner har satts in mot både de finansiella systemen i Ryssland och de oligarker som står honom nära. Häromdagen beslagtogs Andrej Melnitjenkos lyxyacht i Italien men fortfarande rör sig drygt hundra av jättebåtarna runt på världshaven. 

Det vill den svenska entreprenören Jessika Nilsson ändra på. I vanliga fall driver hon startupen Safari Source från Kapstaden i Sydafrika men när krig bröt upp mitt i Europa fick hon en idé. 

“Det här är inte ryska folkets krig, det här är den lilla elitens krig,” säger Jessika Nilsson på telefon från Sydafrika.

“Jag tänkte på hur man kunde isolera Putin, oligarkerna står honom nära, kan man ta deras leksaker kommer de bli arga och vända dem mot honom.”

Därför har hon, tillsammans med ett gäng programmare och aktivister, byggt sajten sanctionsahoy.com som följer alla oligarkernas lyxyachter runt jorden, som ett flightradar fast för båtar. De har också kopplat ett twitterkonto till sajten som ger automatiska uppdateringar när båtarna byter kurs.

“Vi försöker få tag i myndigheter i de länder där båtarna rör sig för att meddela dem att de kan beslagta yachterna”, säger Jessika Nilsson. 

De flesta båtar ligger i Medelhavet och Västindien men en befinner sig just nu i Florida och en annan i ryska Kalinigrad i Östersjön.

“Jag känner folk från Ukraina och har varit i Lviv. Jag kände att det är det här jag kan hjälpa till med som techentreprenör”, säger Jessika Nilsson.

Varken hon eller de andra deltagarna i projektet tjänar några pengar på tjänsten.

Läs mer