Babak Esfahani: "Det hade varit intressant att vara tennisproffs"

Plejd 17 frågor
Babak Esfahani: "Det hade varit intressant att vara tennisproffs"

Babak Esfahani, vd för Plejd. Foto: Violetta Kovacka.

Sara Lindmark

Reporter

Till vardags leder han det nyligen börsnoterade techbolaget Plejd - men den här helgen är det Babak Esfahanis tur att bli personlig i Breakits “17 frågor.”

Varje vecka får du lära känna en svensk techprofil på ett mer personligt plan. Babak Esfahani är vd på internet of things-bolaget Plejd, ser upp till Elon Musk och skulle gärna vilja vara tennisproffs.

1. Vad sysslar du med?
Jag är vd på Plejd som är ett bolag som utvecklar produkter och tjänster inom internet of things. Just nu är vårt fokus smart belysning.

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?
“Som ung var en av mina drömmar att bli sportstjärna och jag spelade mycket tennis. Det hade varit intressant att prova på att vara tennisproffs. Annars hoppas jag senare i livet kunna skriva någon bok om det jag lärt mig och föreläsa för att motivera andra.”

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?
“På kort sikt Tesla Model 3. Jag har följt bolaget med spänning och det ska bli intressant att se om de lyckas skapa nästa “Iphone inom bilindustrin.” På lite längre sikt så ser jag fram emot att kunna resa till rymden som turist eftersom jag alltid har fascinerats av rymden. Möjligheterna som VR kommer innebära ser jag också mycket fram emot.”

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?
“Argumentation utan en logisk grund. Jag gillar att resonera mig fram och bygga mina slutsatser så objektivt jag kan, och är alltid redo att förkasta mina egna idéer. Därför har jag svårt för beteenden där man formar sina argument runt en slutsats som man redan dragit och vrider och vänder på argumenten för att bevara denna.”

5. Hur mår du just nu?
“Det är väldigt intensivt just nu både hemma med min tvååriga dotter, och på jobbet då vi precis noterat bolaget och står inför en storsatsning. Jag gillar det men måste påminna mig själv om att ta tid att varva ned emellanåt, vilket jag gör bäst på gymmet eller på långa promenader med en ljudbok.”

6. Vad är din största bragd någonsin?
“Min fästmö och dotter. Jag är väldigt lycklig lottad över att ha en fantastisk familj som stöttar mig i allt jag gör.”

7. Om du fick välja en annan person att leva som, vem skulle det vara?
“Elon Musk är en förebild för mig. Jag gillar att han går 'all in' med allt han tjänat efter sin framgång med Paypal och placerar det i ett bolag som vill förändra rymdindustrin och ett annat bolag som vill leda bilindustrin mot en ny era. Inte ens om man försöker kan man hitta två svårare bolag att bygga. Han säger inte bara att han vill förändra världen utan gör ett riktigt försök, och har hittills levererat fantastiska resultat. Det kan man inte annat än beundra och respektera.”

8. Vilka är dina favorituppfinningar?
“Internet är svårslaget, jag kommer inte på något som så tydligt har förändrat världen under min livstid.”

9. När är du som mest produktiv?
“Senare på kvällen. Det händer ofta att jag åker tillbaka till jobbet senare på kvällen och jag tränar sällan innan kl 22.”

10. Vilka fiktiva förebilder har du?
“Tony Stark i Ironman, han är både nörd och cool samtidigt.”

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?
“Jag tycker att man ska investera i sig själv, vilket i mitt fall just nu är i Plejd. Jag tror de flesta har någon dröm de skulle vilja förverkliga och 10 miljoner är en bra startpeng för att göra just det.”

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?
“Hösten 2014 så hade vi en större leverans till en av våra superyacht-kunder och samtidigt skulle vi stå på en mässa i Amsterdam. Vår plan var att packa en lastbil på cirka 15 kubikmeter och köra ner. Vi behövde vara på plats i Amsterdam klockan 7 dagen därpå och tanken var att stanna på vägen och sova över natten. Jag missbedömde dock tiden det skulle ta att packa lastbilen med cirka sex timmar vilket resulterade i att vi fick stressköra ner utan sömn, packa upp allt och bygga vårt bås på mässan dagen efter. Jag kan säga att vi var rätt möra när vi kom i säng efter en 36 timmar lång dag.”

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?
“Svårt att svara på då jag inte riktigt vet så mycket om hur olika techkändisar är som personer. Om jag fick vända på frågan så hade jag gärna firat en midsommar med Elon Musk och Steve Jobs. Det är synd att det inte längre är möjligt att träffa den senare. Jag tror att det hade blivit en hel del intressanta diskussioner efter en öl eller två.

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?
“Min mobil på gott och ont då jag älskar ljudböcker och musik. Utöver det så reser jag oftast med så lite som möjligt, helst så att jag slipper checka in något bagage.”

15. Vad är utmärkande för folk du gillar att umgås med?
“Personer som man kan skratta med och som kan vara sig själva oberoende av situation.”

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst haft?
“Mina tankar tenderar att gå på högvarv och jag tänker hela tiden på framtiden. Det hade varit bra att kunna stanna upp emellanåt och vara mer i nuet. Jag kommer ihåg när man var yngre och hade sommarlov, då släppte man allt och enda målsättningen var att ha så roligt som möjligt. Det är en egenskap som jag gärna hade haft mer av.”

17. Hur skulle du helst dö?
“Utan ånger.”

Läs fler artiklar
LÄS MER