Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Bahnhof sänder radio över Ryssland: “Handlar om att sätta press på regimen”

Jon Karlung, vd på Bahnhof. Foto: Press/TT/Montage
Jon Karlung, vd på Bahnhof. Foto: Press/TT/Montage

Har rekryterat tidigare Sveriges Radio-medarbetare: “Vi hoppas kunna sätta igång nästa vecka”, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Kriget i Ukraina har påverkat hela världen. Flera miljoner människor är på flykt och Ryssland fortsätter att ösa bomber över grannlandet.

Ett av de svenska bolag som snabbt blev direkt drabbade av kriget är den svenska börsnoterade internetleverantören Bahnhof. Bolaget etablerade sig i Ukraina för flera år sedan och när invasionen inleddes agerade de snabbt och lyckades få ut flera av sina anställda från landet, men fortfarande har de flera anställda kvar i landet. 

Nu gör de en ansträngning för att påverka Ryssland inifrån. Tillsammans med flera tusen radioamatörer och en nyrekryterad redaktion drar Bahnhof igång sändningar på kortvåg över Ryssland. 

“Vi hoppas komma igång i nästa vecka”, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof.

“Jag tror att det här kan betyda något, det handlar om att sätta press på den ryska regimen.”

Rekryterat före detta SR-medarbetare

Fram till för ungefär 10 år sedan sände Sveriges Radio nyheter på ryska på Radio Sweden och det är delar av den redaktionen som nu kommer göra nyhetssändningar åt Bahnhof. 

“De ska rapportera allsidigt om det som händer i Ukraina, men vi tar naturligtvis tydligt ställning mot kriget”, säger Jon Karlung. 

Bahnhof har fått hjälp av många radioamatörer som med sina sändare ska hjälpa till att skicka ut nyhetssändningarna på kortvåg så att de når hela Ryssland. 

Hur ska lyssnarna hitta till er?

“Det bästa vore om vi kunde sända på Radio Swedens gamla frekvens, men det är inte möjligt ännu. Det viktiga nu är vi kommer igång.”

Förutom via kortvågsradio kommer sändningarna också att distribueras som podd. 

LÄS MER: Bahnhof evakuerar anställda från Ukraina

Läs mer