Sök

Började med ett samtal till Kry – nu ska Råkoll Online hjälpa dig att besiktiga lägenheten

Råkoll Online

Roger Liljenberg, vd Råkoll Online. Foto: Press.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

“Vi vill leda utvecklingen”.

Den här historien tar sin början för ett par år sedan då Roger Liljenberg drog igång besiktningsbolaget Råkoll strax utanför Åhus i Skåne. Till en början var det ett vanligt besiktningsföretag som hjälpte kunder att besikta hus och lägenheter inför försäljning. Men efter att själv för första gången använt nätläkaren Krys app föddes en idé. 

Borde man inte kunna göra samma sak men inom hans egen bransch?

Ett par år senare nämnde han idéen för en samarbetspartner som tände på den. Appen utvecklades och har nu använts i södra Sverige under en tid, och nu är det dags att lansera i hela landet.

“Nästan alla branscher genomgår en digitaliseringsprocess och besiktningsbranschen för bostadsrätter och villor står på tur”, säger Roger Liljenberg. 

“Vi vill leda den utvecklingen och vi vill expandera till fler regioner och även utomlands”.

Själva tjänsten består av att besiktningsmannen finns med på videosamtal och leder kunden genom besiktningen. Sedan upprättas ett besiktningsprotokoll i vanlig ordning som signeras och är giltigt i försäkringsärenden. Finns det några problem som behöver kollas upp närmare får man ta vidare till en mer noggrann undersökning.

“Det var under pandemin som vi såg en ökad efterfrågan av digitala besiktningar och det tänker vi ta tillvara på”, säger Roger Liljenberg. 

“Vi tror att digitala besiktningar är här för att stanna och på det området är vi ledande”.

Råkoll Online, som bolaget heter numera, omsatte 2,4 miljoner förra året och gjorde en vinst på 42.000 kronor. Men planen är att det ska växa rejält de närmaste åren. Inom två år räknar de med att omsättningen stigit till 100 miljoner.

“Vi verkar i en spännande nisch som är väldigt traditionell men där vi kan komma in med en ny banbrytande affärsmodell”, säger Roger Liljenberg.

Läs mer