Sök

Annonssamarbete med Swedbank

Vill ni växa och bli framgångsrika – så får ni ett strukturerat styrelsearbete

Ebba Arnborg

Handen på hjärtat: Hur ser ert styrelsearbete ut? Fattas besluten snarare på språng, i fikarummet eller i korridoren? Då har ni allt att vinna på att skapa mer struktur.

”Det som ofta skiljer ut snabbväxande gasellföretag är att de haft ett strategiarbete, vilket kommer sig ifrån att de haft ett aktivt styrelsearbete. Det ger bättre förutsättningar för både en omsättningsökning och ett bättre resultat”, säger Sarah Lindholm, företagschef Stockholm Norr på Swedbank.

Framgångsnyckel

Sarah har varit kundansvarig och företagschef i flera år och träffat många bolag, och de bolag som det har gått riktigt bra för har haft en sak gemensamt, säger hon:

”De har varit så extremt tydliga med vart de ska, och de har delat upp uppgifterna i styrelsen på ett bra sätt – vem som springer på vilken boll. Sen återrapporterar de och tar nya beslut. I stället för att alla springer som yra höns på allting och så kommer man inte framåt.”

”En styrelse kan titta lite mer i ett helikopterperspektiv och vara lite mer analyserande i vägen framåt och inte lika känslostyrda. Det blir mer stuns i besluten än om de fattas vid kaffebryggaren”, tillägger hon.

Blicka framåt

Vill ni lyfta bolaget till nästa nivå så gäller det att först tydliggöra vad ägardirektivet är, vilket uppdrag styrelsen har fått framåt. Utifrån det skapas ett vd-direktiv: hur vd:n och de operativa enheterna ska uppnå det som ägarna vill.

Sarah upplever att många av de små och medelstora bolagen inte jobbar så strategiskt, utan mer tillbakablickande.

”Man kanske får en rapport från vd:n om hur det har sett ut, snarare än att man funderar på hur marknaden och omvärlden förändras och vilka strategiska kliv som ska tas framåt.”

Ta in rätt kompetens

Just att reda ut ”åt vilket håll ska vi?” är första steget mot ett framångrikt strategiskt styrelsearbete. När ni vet vart ni ska kan ni utifrån detta bestämma vilka kompetenser som bör ingå i styrelsen. Fokusera på att hitta personer som har kunskap som ni själva kanske inte besitter, och egenskaper som kompletterar er, råder Sarah. 

En aspekt här är hållbarhet, där många bolag har ett stort omställningsarbete framför sig.

”En styrelse har ett jätteviktigt uppdrag kring att dra upp strategier för hållbarhetsarbetet, för att sedan ge vd:n i uppdrag att få ut detta i organisationen. Kan man ta in någon som är kunnig på området är det en enklare resa än att någon som inte kan ska börja läsa på, den uppförsbacken kan vara lång.” 

Skapa en bra mix

Fokusera även på att skapa en mix av olika bakgrunder, åldrar, kön och etnicitet i styrelsen, beroende på vilken kundgrupp ni vill attrahera. 

”Ett företag ska kunna spegla samhället om man vill attrahera flera typer av kunder och att köpkraften ska vara samhället i stort ”, säger Sarah och tillägger:

”Olikheter gör att bolag blir mer framgångsrika, det finns så mycket forskning som stödjer det. Vi har alla argument för att ha styrelser som är mer jämställda och med mer mångfald. Men trots att vi har ett litet halvrecept på framgång är många bolag inte där än. Jag tror många känner att det är lite skönare att ha en styrelse som tycker likadant, i stället för att det blir diskussioner och olika tankar, det är en fråga om inställning.”

Läs också: Jämställda styrelser – en nyckel till lönsamma och hållbara företag

Mycket att vinna

I själva styrelsearbetet gäller det att alla vet vad deras ansvar är, har koll på agendan och kommer pålästa till styrelsemöten, lyfter Sarah. 

Att satsa tid och energi på styrelsearbetet lönar sig. Ni vet vart ni ska och får in nya tankar, kunskap och erfarenhet, vilket gör att ni lättare kan fatta rätt beslut, följa marknaden och attrahera fler kunder – och knyta viktiga affärskontakter.

”Vi som kreditgivare tycker också att det är viktigt att man har ordning och reda, och att alla vet vart man är på väg. Vi får helt andra diskussioner med kunder som har ett strukturerat arbete, är mer framåtblickande och vet vad de tänkt ska komma runt hörnet. Vi blir en bättre samarbetspart om vi i god tid förstår vad ni är på väg och hur vi kan hjälpa till på den resan. Med ett strategiskt styrelsearbete har ni mycket att vinna.”

Vad behöver du göra för att skapa bästa möjliga förutsättningar för styrelsens arbete och hur sätter man igång med ett aktivt styrelsearbete? Lyssna in på Swedbanks webinar i ämnet här (under företagsekonomi)! 

Vill du veta mer om hur du och ditt företag kan utveckla hållbarhetsarbetet utifrån er verksamhet och förutsättningar? Eller kanske få inspiration av entreprenörer som brutit ny mark? Då är du välkommen till swedbank.se/foretagstips där du kan läsa tips och råd som ger dig bättre koll på företagande och entreprenörskap. Läs mer om hur Swedbank jobbar med hållbarhet här!

Läs mer