Voi-utmanaren Dott lanserar i Stockholm

DottTransportElsparkcykel

Elsparkcyklarna från Dott finns nu i Stockholm. Foto: Istockphoto.com / Breakit

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Elsparkcykelbolaget Dott har sin bas i Nederländerna men backas av det svenska riskkapitalbolaget EQT Ventures. Nu har de lanserat i Stockholm, avslöjar bilder på elsparkcyklarna.

Nederländska Dott är en av flera aktörer som satsat på att vinna den europeiska marknaden för elsparkcyklar. Men trots att utmanaren har det svenska riskkapitalbolaget EQT Ventures som storägare har bolaget än så länge inte funnits på den svenska marknaden – fram tills nu. 

Den som har haft ögonen öppna när de promenerat på Stockholms gator de senaste dagarna har kunnat se de blå-röda elsparkcyklarna stå parkerade på olika platser med välkomsterbjudande om att första åkturen är gratis. 

I november förra året rapporterade DI att Dott förberedde en lansering i Stockholm, men att deras ansökan hade stött på patrull. Sedan den 1 februari i år får bolagen som hyr ut elsparkcyklar max ställa ut 1500 cyklar, en kraftig minskning för de bolag som tidigare hade flera tusen elsparkcyklar på gatorna. 

Dessutom infördes en avgift per elsparkcykel och år som bolagen måste betala. Tillstånden ska utvärderas fram till den 30 juni och sedan ska verksamheten utvärderas.

“De bolag som inte sköter sig nu under våren kommer vi att plocka bort då efter juni. De får ett halvår på sig nu att visa att de kan hantera det här”, sa trafikborgarrådet Daniel Helldén om beslutet till DN i samband med att de nya reglerna började gälla.

Men nu ser Dott alltså ut att ha rullat in på den svenska marknaden och det nyligen reglerade Stockholm.

Dott grundades i september 2019 av Henri Moissinac and Maxim Romain. Bland ägarna finns utöver EQT Ventures även investerarna Prosus Ventures, Abrdn och Sofina.

Läs mer