Sök

Tibber tar in 1 miljard kronor – får ny storägare

TibberEnergiEl

Daniel Lindén och Edgeir Vårdal Aksnes, grundare Tibber. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det digitala elbolaget Tibber tar in motsvarande 1 miljard kronor i nytt kapital, mitt under den största krisen i Europa sedan andra världskriget.

“Det visar att investerarna har stort förtroende”, säger vd:n och medgrundaren Edgeir Vårdal Aksnes till Di.

Kapitaltillskottet kommer via en nyemission om totalt 100 miljoner dollar, rapporterar Dagens Industri. Serie C-rundan har letts av private equity-bolaget Summa Equity vars hållbarhetsfond skjuter till den största delen av kapitaltillskottet. Summa kommer att äga 10 procent av Tibber när transaktionen är slutförd. 

”Det känns väldigt bra att vi trots den oerhört turbulenta tid vi nu upplever i Europa kunnat slutföra vår överlägset största finansieringsrunda hittills. Det visar att investerarna har stort förtroende för vår affärsmodell och mål att bli en globalt ledande aktör inom smarta och hållbara energilösningar”, säger vd:n och medgrundaren Edgeir Vårdal Aksnes till tidningen. 

Flera befintliga ägare står också bakom kapitaltillskottet, däribland Schibsted och Eight Road Ventures.

Schibsted, som före emissionen ägde 14 procent och därmed är största ägare, går in med ytterligare cirka 100 miljoner kronor. 

Tibber vill inte säga något om värderingen av bolaget i emissionen. I höstas sades värdet på bolaget ligga kring 3 miljarder kronor, något som troligen har stigit med tanke på de stegrande energipriserna.  

Tibber, som nyligen kunde summera ett framgångsrikt 2021, har en affärsmodell som går ut på att köpa och sälja el till det aktuella timpriset, utan något påslag till sina kunder, vilket gör att bolaget också kan uppmuntra till minskad elanvändning. Istället tar de en månadsavgift på 39 kronor av sina användare.

Europeisk expansion 

Tibber, som grundades 2016, och är verksamt i Sverige, Norge, Tyskland och ska under planerna lansera i Nederländerna under 2022. Dessutom finns det "ytterligare planer på  expansion inom Europa", skriver bolaget i ett pressmeddelande. 

Bolaget har nu över 400000 användare, en ökning från 120000 från början av 2021. 

Tibber skriver att bolagets position "har stärkts på marknaden då människor aktivt letar efter bättre alternativ för att ta kontrollen över sin energiförbrukning" under den pågående energikrisen. 

Läs mer