Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Parkamo döms för att ha snott data – nu begär de sig själva i konkurs: “Kommer kosta för mycket”

Arli Mujkic. Foto: Press/Montage

Tog in 20 miljoner i november – nu begär de sig själva i konkurs.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Startupfabriken Eptis (som noterades under 2021) parkeringsapp Parkamo begär sig själva i konkurs efter att ha dömts för stöld av data i Patent- och marknadsdomstolen. Det skriver Dagens Industri.

Enligt Arli Mujkic, grundare av Epti, var Parkamo en prisjämförelsesajt för parkeringsappar. Tjänsten var gratis och meningen var att bilister aldrig skulle behöva betala för mycket för parkering. 

Problemet var, enligt konkurrenten Parkster som stämt Parkamo i Patent- och marknadsdomstolen, att de hade tagit all info om parkeringsytor i hela landet från dem. Parkster hade lagt 20 miljoner kronor på att samla in datan. och 

“Det är slående hur skrupelfria friheter de tagit sig”, säger grundaren Henrik Hallgren, till tidningen. 

Parkamo menar att datan inte borde vara skyddad eftersom alla kan gå in och kolla vilka parkeringsregler som gäller. Men domstolen går alltså helt på Parksters linje och slår fast att Parkamo har gjort sig skyldiga till brott mot lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk. Straffet blir att betala motpartens rättegångskostnader och en avgift på 4,5 miljoner. 

Domen, som inte har överklagats, innebär också att ägarna försätter Parkamo i konkurs. 

“Inte för att vi inte tycker att vi har rätt, men det kommer kosta för mycket”, säger Arli Mujkic och menar att de skulle behövt gå in med mer pengar.

Så sent som i november tog Parkamo in 20 miljoner kronor i en nyemission precis innan domen föll. 

“Det var ingen hemlighet att vi låg i en rättsprocess. Det visste investerarna och hade med i sina riskkalkyler”, säger Arli Mujkic.

Läs mer