Sök

29k satsar tungt på mental hälsa – vill göra sitt under kriget med digital hjälp

Norrsken Foundation29kHälsa

Elise Lilliehöök, co-ceo på 29k. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Norrsken Foundations stiftelse 29k lanserar program för mental hälsa i krigstider.

“Det är inte en hjälp för någon som befinner sig i en akut kris eller ett traumaläge. Men för alla som behöver hjälp med sina tankar, känslor och ångest kopplat till osäkerheten vi har runt om oss just nu”, säger stiftelens co-ceo Elise Lilliehöök.

Stiftelsen 29k heter som den gör eftersom att människan i snitt lever i 29.000 dagar. Dagar som den icke vinstdrivande stiftelsen vill att vi ska göra det bästa möjliga av – genom personlig utveckling och stärkandet av vår mentala hälsa. Vilket appen med samma namn har som syfte att hjälpa till med.

Vanligtvis arbetar 29k främst med utbildningsmaterial och övningar inom områden som ska hjälpa användarna med inre utveckling, förändringar i livet eller att hantera olika typer av stress och oro.

I samband med coronapandemin tog stiftelsen också fram material specifikt anpassat för oron som kunde uppstå i den situationen.

Nu vill 29k hjälpa människor som känner ångest eller oro under det pågående kriget i Ukraina. Och har därför tillsammans med ledande svenska psykologer och forskare tagit fram material kallat coping with war anxiety.

“Det är inte en hjälp för någon som befinner sig i en akut kris eller ett traumaläge. Men för alla som behöver hjälp med sina tankar, känslor och ångest kopplat till osäkerheten vi har runt om oss just nu”, säger 29k:s co-ceo Elise Lilliehöök.

"Hjälp får inte bli en klassfråga"

I materialet som tagits fram finns övningar och meditationer för att hantera ångest och stress, men även hjälp att acceptera sina egna känslor och att agera för förändring.

Materialet som tagits fram har också översatts till engelska, portugisiska, ryska och ukrainska. Att allt är gratis lyfter Elise Lilliehöök fram som en väldigt viktig del i deras arbete.

“Verktygen som verkligen fungerar är ofta dyra att använda. Tillgången till hjälp får inte bli en klassfråga. Vi drivs helt av filantropiska medel, där personer, stiftelser och bolag som delar vår vision av en bättre morgondag samarbetar med oss på olika sätt”, säger hon.

Stiftelsen startades under Klarna-medgrundaren Niklas Adalberths Norrsken foundation, men stöttas också av bland annat Hugo Stenbecks stiftelse, Farfetch grundare José Neves och statliga organisationen Partsrådet.

Varför gör ni det här?

“Vi väljer inte tiden vi lever i, vi väljer hur vi agerar i vår samtid. Jag tycker verkligen att det finns ett civilrättsligt ansvar att göra vad man kan i en situation av kris. Det här är vad vi på 29k kan och det var en självklarhet för oss.”

I år planerar stiftelsen att ta in ytterligare 30 miljoner kronor för den fortsatta driften och vidare utveckling av tjänsten.

Läs mer