Sök

Annonssamarbete med Skandia

Så får ni in rörelse under arbetsdagen – och mår bättre, blir piggare, mer kreativa och hinner mer

Happy Workplace Challenge

Ebba Arnborg

Att lyckas motivera alla på företaget att röra på sig ger stora hälsovinster i form av såväl lägre sjuktal som gladare medarbetare, och så ökar produktiviteten. Så här lyckas ni!

Nu är Breakits och Skandias Happy Workplace Challenge igång! En enkel och kul utmaning som hjälper företag att få friskare och piggare medarbetare, minska stressen och öka produktiviteten – på bara en månad. 

Företagen som hann nappa på Happy Workplace Challenge får varje måndag ett mejl med en utmaning och kunskap – men vi delar även med oss av bitar ur innehållet här på sajten. För att se till att så många företag som möjligt mår så bra som möjligt.

Den här veckan är fokus hur ni kan skapa god fysisk hälsa framåt för alla medarbetare.

Få in rörelse under dagen

För att må bra behöver vi få in rörelse under arbetsdagen, det kan handla om återkommande pauser när du går till kaffebryggaren, passar på att sträcka på dig och gör några benböj – och varför inte ta ett möte promenerandes?

“Det gäller att bryta stillasittandet, och varje liten aktivitet räknas”, säger Tobias Croner, specialistfysioterapeut hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center.

Han rekommenderar korta rörelsepauser varje timme, gärna kombinerat med att anstränga sig fysiskt 45 minuter två gånger i veckan.

Mycket att vinna

“Om vi rör på oss så mår vi helt enkelt bättre. Vi blir piggare, mer kreativa och på bättre humör. Vi får lättare att koncentrera oss och kan också bli bättre på att hantera stress.”

Att sitta stilla hela dagen (kanske hopsjunken i soffan med datorn i knät de dagar man jobbar hemma) kan också lätt leda till smärtproblematik i framförallt nacke, rygg och axlar.

För att undvika detta är det bra att byta arbetsposition ofta, gärna stå upp ibland, se till att ha en bra arbetsposition och bra arbetsljus – och även här är rörelsepauser en gång i timmen en nyckel.

Att motivera alla medarbetare att röra på sig ger alltså stora effekter:

“Hälsovinsterna är påtagliga. Det handlar både om sjuktalen men också om produktiviteten som ökar om medarbetarna mår bra”, säger Tobias.

Här är tre sätt att få in mer rörelse under arbetsdagen


1. Mikropauser
En mikropaus handlar om att planera in små korta rörelsepauser. Du behöver inte mer än två minuter, och det kan göra under för både kropp och knopp!

2. Promenadmöten
Promenadmöten är ett effektivt sätt att bryta stillasittandet och få alla medarbetare att röra på sig mer. Det går dessutom lika bra att genomföra om man promenerar tillsammans som på distans.

3. Stegutmaning
Att gå ut och promenera varje dag är för många en viktig del av det vi kallar för vardagsmotion. Varför inte anordna en stegutmaning bland era medarbetare där de får rapportera in antingen antal steg elle tid de går? Peppa gärna alla att gå i genomsnitt 8 000 steg om dagen under veckan.

Sätt ett stegmål totalt för företaget och gärna även belöning. Det kan till exempel vara att företaget skänker en gåva till en ideell organisation. Det kan få fler att delta och bidra med sina steg. Se till att ledningen deltar och utse gärna någon ”steggeneral” som kan engagera och peppa kollegorna lite extra.

Hållbar hälsa på jobbet

Till Skandias Hälsosluss kan alla som har Tjänstepension med Hälsa vända sig. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning.

Du kan få hjälp och råd av bland annat psykologer, ergonomer och fysioterapeuter om du känner dig nedstämd, har värk, är stressad eller på något annat sätt är i riskzonen för att bli sjukskriven. Och det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

Läs mer om Skandias Hälsoförsäkring här!

Läs mer