Sök

Annonssamarbete med Ratsit

Tjänar kollegan mer än dig? Så tar du reda på det – anonymt

RatsitLön

Tobias Lundgren

Har du rätt löneläge jämfört med kollegorna? Med Lönekollen kan du ta reda på det snabbt – helt anonymt.
”Att jämföra sin lön med andra är viktigt, särskilt om ni har samma arbetsuppgifter”, säger Anders Johansson, vd på Ratsit.

På arbetsplatser med kollektivavtal och fackföreningar är det enkelt att jämföra sina löner med kollegorna. Då är dessutom lönerna ofta reglerade och kontrollerade för att de ska vara så jämställda som möjligt.

På mindre företag kan det vara krångligare att ha koll på hur du egentligen ligger till jämfört med kollegorna. Något som kan leda till att du tjänar mindre trots att ni utför samma arbete.

”Viktigt att ha koll på lönerna vid förhandlingar”

Arbetsgivaren behöver inte alltid vara öppen med vad dina kollegor tjänar och att diskutera lönerna vid kaffeautomaten kan kännas jobbigt för många.

Men det finns ett snabbt och smidigt sätt att ta reda på hur du egentligen ligger till. Med Ratsits verktyg Lönekollen får du veta någons lön, inkomst av kapital och eventuella betalningsanmärkningar – helt anonymt.

”Antalet lönekollar har mer än fördubblats på ett år, vilket visar att allt fler är nyfikna på vad andra tjänar. Att ha koll på andras löner är viktigt när du själv ska förhandla om din ersättning med arbetsgivaren”, säger Anders Johansson.

”För att ännu fler ska upptäcka Lönekollen och kunna jämföra sin lön med kollegans har vi just nu ett erbjudande där man kan göra en lönekoll för bara 1 krona.”

”Fler kvinnor borde använda tjänsten”

Män är mest nyfikna på vad andra män tjänar, enligt Ratsits statistik. Endast 28 procent av de som gör lönekollar är kvinnor. Men att ha koll på kollegornas löner kan vara extra intressant just för den gruppen.

”Trots att Sverige är ett av de mest jämställda länderna i världen finns det fortfarande skillnader mellan mäns och kvinnors löner, i vissa fall även när de utför samma arbete. Därför borde fler kvinnor använda tjänsten för att se till så att de inte är underbetalda utan att veta om det”, menar Anders Johansson.

ERBJUDANDE TILL BREAKIT-LÄSARE: Obegränsat med Lönekollar för 1 krona/styck (ordinarie pris 39 kronor styck). Läs mer här!

Läs mer