Sök

Eccho Rights har rättigheterna till Volodymyr Zelenskyj tv-serie – och nu vill alla köpa den

Eccho RightsUkraina

Nicola Söderlund, partner på Eccho Rights och Volodymyr Zelenskyj, först som president i Ukraina och sedan i tv-serien Folkets tjänare

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

"Det har blivit som en solidaritetshandling", säger Nicola Söderlund.

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har blivit en världsledare på rekordkort tid. I samband med den ryska invasionen har hans ledarskap hyllats från alla världens håll och av många fått nära ikonstatus på flera håll. Bland annat har den kristdemokratiske riksdagsledamoten Lars Adaktusson nominerat honom till Nobels fredspris. 

Som de flesta vet vid det här laget har han en annorlunda bakgrund än många andra politiker. Som tv-personlighet, komiker och skådespelare var han ett välkänt ansikte i Ukraina långt innan han ställde upp som presidentkandidat. Vad som kan ses som den tändande gnistan för hans politiska karriär är tv-serien “Слуга народу” – Folkets tjänare på svenska.

Blir president av misstag i serien

I serien spelar Selenskyj en lärare som filmas av en elev när han upprört talar om korruptionen i landet och att ingen gör något åt den. Filmen blir viral och eleverna drar mot lärarens vilja igång en crowdfundingkampanj och lyckas få honom vald till president. Serien har tidigare visats på Netflix i en del länder och i bland annat Belarus har den visats på vanlig tablå-tv. ​​Слуга народу är också namnet på partiet som Zelenskyj företrädde när han valdes till ukrainsk president 2019.

Sedan den ryska invasionen av Ukraina har telefonen börjat ringa hos Nicola Söderlund, partner på Eccho Rights, det distributionsbolag som sitter på rättigheterna.

“Det har blivit som en solidaritetshandling att visa serien”, säger han.

“Vi har sålt den till ett 15-tal länder sedan kriget startade och det är fler som är intresserade”.

Därför har de rättigheterna

Att det svenska bolaget Eccho Rights sitter på rättigheterna till det som nästan får betraktas som en av världens hetaste tv-serier just nu förklarar Nicola Söderlund med att de länge har varit intresserade av tv-rättigheter från länder bland annat i Östeuropa.

“Jag jobbade med hans produktionsbolag Studio Kvartal när han berättade om den här idéen, som jag tyckte var toppen”.

"Är otroligt kul att jobba med"

Eccho Rights är ett distributionsbolag och får alltså inte alla intäkter när serien nu är så eftertraktad. Bolaget har valt att skänka 50.000 euro, strax över 500.000 svenska kronor, till Röda korset. Det är i runda slängar lika mycket som de har tjänat på serien sedan invasionen inleddes. 

Du som har träffat Volodymyr Zelenskyj​ personligen – hur är han?

“Han är en oerhört sprudlande och kreativ person som det var otroligt kul att jobba med.”

Hur tror du att han klarar den här situationen?

“Han har ju inte så mycket val, han försöker nog göra det bästa av det. Men han verkar väldigt bestämd och tydlig och har verkligen lyckats ena landet. Jag tror inte att motståndet mot den ryska armén hade varit lika stort utan honom. Jag tror att hans bakgrund som tv-personlighet gör det lättare för honom att kommunicera.”

“Men det känns såklart förfärligt, han sitter i en bunker och kan bli dödad närsomhelst.”

Eccho Rights omsatte 2020 strax över 56 miljoner och gjorde en förlust på 0,9 miljoner.

Läs mer