Sök

Utvecklaren Alex Ivanchyk flydde från Ukraina till Sverige – nu uppges hemstaden ha fallit efter strider

Handiscover
Alex Ivanchyk tillsammans med sin flickvän och kollegor med sina respektive i Malmö. Foto: privat.

Alex Ivanchyk tillsammans med sin flickvän och kollegor med sina respektive i Malmö. Foto: Privat

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Två dagar efter att Ryssland invaderade Ukraina klev utvecklaren Alex Ivanchyk i land i Sverige efter att ha lyckats fly landet.

Nu uppges hemstaden Cherson ha fallit – och mjukvaruutvecklaren Alex tar striden på nätet:

“Det gör vi för att det är de, Rysslands invånare, som kan hjälpa oss att stopp på det här kriget", säger han.

Alex Ivanchyk befinner sig på kontoret i Malmö när Breakit når honom på telefon. 

”När jag jobbar får jag en chans att tänka på något annat än kriget, och rensa huvudet. Resten av min vakna tid går åt till att hjälpa med det jag kan och hålla kontakt med de som är kvar”, säger han.

Det har gått knappt en vecka sedan han kom till Sverige efter att ha flytt från staden Cherson i Ukraina. Tillsammans med ett par kollegor som precis som han själv ingår i tech-teamet på det svenska bolaget Handiscover, och deras respektive, körde han från området ett par dagar innan Ryssland invaderade.

Nu har Cherson fallit efter strider, som flera medier rapporterat om. Kvar i området finns Alex Ivanchyk familj och vänner. 

Han har dagligen kontakt med de närstående som befinner sig inne i staden, där el och mobiltäckning fortfarande finns kvar, enligt Ivanchyk. Men ett par mil utanför stadskärnan, där hans egen lägenhet är belägen och där hans mamma nu befinner sig, försvinner både ström och täckning till och från efter Rysslands intåg, berättar han. Men enligt sonen har mamman inga planer på att försöka lämna landet. 

”Det är hennes hem. Hon vill inte åka därifrån. Och jag vill åka tillbaka så snart kriget är över”, säger Alex Ivanchyk och fortsätter:

”Med henne kan jag inte ha kontakt varje dag, eftersom att det inte alltid finns uppkoppling. Men min syster bor inne i stan, så vi håller kontakten genom henne.”

Trots oroligheterna i området berättar han att både hans familj och vänner som har stannat kvar är i säkerhet.

”Många var rädda de första dagarna, men inte längre. Nu tänker man bara på hur man kan hjälpa till. Och jag tänker på vad jag kan göra för att hjälpa till härifrån.”

Försöker hjälpa till från Sverige 

Flera av vännerna, som har militär erfarenhet sedan tidigare, har frivilligt anmält sig till att strida mot Ryssland. Själv tror han inte att han skulle vara till nytta om han erbjöd sig, för han saknar erfarenheten. Från Sverige skickar han pengar, såväl till den ukrainska militären som till olika personer som han vet behöver ekonomisk hjälp. 

Men han kan hjälpa till på annat sätt. Han är trots mjukvaruutvecklare, konstaterar han, något som Ukraina har många av.    

Ivanchyk berättar att han är med i en grupp, ett ”community”, med utvecklare från Ukraina. Tillsammans hjälps medlemmarna åt att hitta vad han beskriver som ”svaga punkter”, på olika ryska webbsidor för att – enkelt förklarat – överbelasta webbplatserna. Syftet är att få sidorna att haverera och dela information till ryska invånare om vad det är som händer i Ukraina, enligt Ivanchyks utsago.

“Det gör vi för att det är de, Rysslands invånare, som kan hjälpa oss att stopp på det här kriget.” 

Vilka webbplatser gruppen riktar in sig på vill han inte berätta, mer än att de handlar om ryska sidor. Han vill inte heller kommentera om gruppen anser att de åstadkommer vad de har ställt in siktet på.

Enligt Ivanchyk är fler än 5000 utvecklare med gruppen. Vad det här ”communityt” heter vill han inte kommentera på grund av säkerhetsskäl, berättar han. 

Fortfarande tvärsäker

När Breakit senast pratade med Alex, tidigare i veckan, var han tvärsäker på att kriget snart är över. Nu, några dagar efter det första samtalet och trots att Ryssland fortsatt invasionen, är han fortfarande lika säker. 

”Det är över snart. Ryssland kommer att förstå att priset för att vinna det här kriget är extremt högt. Soldater dör och omvärlden sätter in hårda sanktioner. Bilden som världen har av Ryssland blir bara värre och värre”, säger Alex Ivanchyk.

Läs mer