Sök

Ryska entreprenörens drag: 10 miljoner till den som fångar Putin

RysslandUkraina

Alex Konanykhin. Foto: TT / Wiki / Skärmklipp

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Entreprenören Alex Konanykhin vill att Vladimir Putin ska ställas inför rätta – och utlovar en stor belöning.


Många länder runtom i världen har infört hårda sanktioner mot Ryssland sedan invasionen av Ukraina. Organisationer och företag har på egen hand agerat i olika former av aktioner för att sätta press på landets ledande politiker, exempelvis genom att dra sig ur landet helt under den pågående invasionen.

Samtidigt pågår också demonstrationer i Ryssland mot kriget. Frågan är om inte den ryska affärsmannen Alex Konanykhin, som bland annat grundat Russian Exhange Bank, är en av de entreprenörer som nu har satt ned foten hårdast.

I ett långt inlägg på Linkedin (som nu verkar vara raderat) säger han sig nu erbjuda 1 miljoner dollar, närmare 10 miljoner kronor, i belöning till den som arresterar Rysslands Vladimir Putin, “som en krigsförbrytare under ryska och internationella lagar”.  Något som bland annat uppmärksammats av amerikanska tv-kanalen Katv.com.

"Måste ställas inför rätta"

Vissa medier, som brittiska Independent, har rubricerat Alex Konanykhin tilltag som att han har “utfäst en belöning 1 miljoner dollar på Vladimir Putins huvud”. En tolkning som affärsmannen själv inte är särskilt nöjd över. 

“Vissa rapporter gör gällande att jag lovat att betala för mordet på Putin. Det är inte korrekt. Även om ett sådant resultat skulle påhejas av miljoner människor runt världen, så anser jag att Putin måste ställas inför rätta”, skriver han på Linkedin.

Alex Konanykhin är född i Ryssland och är även rysk medborgare, men bor idag i San Francisco. Han har också beviljats politisk asyl i USA, under slutet av 90-talet. Senare har han grundat bolaget Transparent Business och han har också en online-show kallad “Unicorn Hunters”.

Entreprenören har senare också kommenterat medieuppmärksamheten och ökat insatsen:

"Mitt erbjudande uppmärksammas. Om tusen personer bidrar med en miljon var, så ökar jag till en miljard".

Läs mer