Evothings drar till Silicon Valley och tar in tungviktare i styrelsen

Evothings

Teamet bakom Evothings. F.v: Alex Jonsson, Mikael Kindborg, Karin Edström, Göran Krampe, Tomas Uppgård och Peter Svensson.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Den svenska startupen startar ett litet kontor i Silicon Valley och får samtidigt in internet of things-veteranen Flavio Bonomi i styrelsen.

Evothings utvecklar en molntjänst som ska göra det lättare för utvecklare att göra appar för uppkopplade prylar. Tjänsten riktar sig främst till olika industribolag, till exempel inom tillverkningsindustrin, som använder sig av IOT-teknologi i sina processer.

“Plattformen fungerar dels som ett integrationssystem mellan IOT-sensorer och olika industrisystem. De färdiga mobilapparna som byggs med hjälp av vår plattform fungerar i sin tur lite som en slags digitala fjärrkontroller. Man ska till exempel kunna se data från olika sensorer och kunna agera utifrån dem”, säger Karin Edström, vd på Evothings, och fortsätter:

“Ta till exempel en tillverkningsmaskin som kan överhettas. Då ska man inte bara kunna se temperaturen, utan även vidta åtgärder direkt i appen för att sänka temperaturen om det behövs.”

Bolaget samarbetar i dagsläget med tunga hårdvaruproducenter som Texas Instruments och ARM. Men de stora kunderna är svårare att fånga. Nu etablerar bolaget ett eget Silicon Valley-kontor för att komma närmare kunder och potentiella investerare.

“Vi vill få lite bättre fotfäste och ha möjligheten att möta kunder mer permanent där borta. Till en början kommer vi ha en person utplacerad där som jobbar både med försäljning, partnersamtal och kapitalanskaffning”, säger Karin Edström.

Bolagets nya styrelseledamot Flavio Bonomi finns också på plats i Silicon Valley med sin egen startup Nebbiolo. Han har tidigare lett nätverksgiganten Ciscos IOT-satsning.

“Vi ser att vi har möjligheten att samverka med Flavio särskilt inom bilindustrin. Det finns väldigt många intressanta aktörer i den branschen just i de här krokarna”, säger Karin Edström.

Läs mer