Sök

H&M:s varumärke Arket öppnar en ny butik i Moskva – nu i helgen

H&M

Helena Helmersson, vd på H&M och Arkets butik i Stockholm. Foto: TT

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Nu uppges H&M:s anställda protestera internt.
Ledningen planerade att fortsätta med öppningen – men under eftermiddagen kommer uppgifter om att den skjutits upp på obestämd tid.

Den svenska klädjätten H&M har satsat hårt på e-handeln de senaste åren. Under pandemin rusade intäkterna, som för all annan e-handel, men även efter så har tillväxten varit kraftig. Trots detta är det fortfarande från butikerna den allra största delen av jättebolagets intäkter kommer. 

Samtidigt som flera svenska (Ericsson och Volvo) och utländska bolag (som oljejätten Exxon) har valt att dra sig ur Ryssland efter invasionen av Ukraina verkade det som att den svenska klädjätten H&M skulle göra tvärtom. På lördag var det nämligen tänkt att  en ny Arket-butik slå upp portarna på Pavletskaya Plaza, mitt i Moskva. 

Arket är H&M:s koncept för hållbarhet och skandinaviskt mode och finns både i form av e-handel och butik. Varumärket grundades 2017.

Öppningen har enligt uppgifter till Resumé väckt upprörda känslor på Arkets kontor i Stockholm där flera anställda protesterat och krävt att öppningen åtminstone skjuts upp.

Det möttes först med kalla handen av ledningen. I ett mejl till de anställda från Arkets chef Pernilla Wohlfart skrev hon att öppningen kommer att genomföras som planerat men att bolaget pausat all marknadsföring och PR som skulle ut i samband med öppnandet.

Under onsdagseftermiddagen skriver Aftonbladet att butiksöppningen trots allt skjuts upp.

I ett nytt internmejl skriver Wohlfart: 

På grund av den extremt oroande utvecklingen och utmanande situationen har vi bestämt att skjuta upp öppnandet i köpcentret Paveletskaya plaza i Moskva.”.

Butiken som skulle öppna på lördag är bara den andra Arket-butiken i Ryssland. Den första öppnade så sent som i december. 

H&M har inte svarat på några frågor kopplade till detta, den ryska marknaden eller kriget.

Läs mer