Sök

Utvecklarna flydde från Ukraina till Sverige – körde i 36 timmar: “Är säker på att vi kommer att vinna det här kriget”

HandiscoverUkraina
Alex Ivanchyk tillsammans med kollegor med sina respektiv som flytta från Ukraina till Sverige. Foto: Privat/Montage.

Alex Ivanchyk tillsammans med kollegor med sina respektiv som flytta från Ukraina till Sverige. Foto: Privat/Montage.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Ett team med utvecklare, som vanligtvis jobbar i staden Cherson i Ukraina, satte sig i bilen och flydde till sin svenska arbetsgivare.

Några timmar efter att de lämnat landet invaderade Ryssland.

“Vi körde non-stop och stannade bara för att tanka och köpa mat”, säger Alex Ivanchyk, som körde från Ukraina till Sverige.

”Ni måste åka därifrån. Kom hit.”

Måndagen 21 februari. I media talades det om oro i Ukraina och ett potentiellt hot från Ryssland. 

I Sverige höll Sebastien Archambeaud, vd och grundare av Handiscover, kontakt med sitt tech-team som har bas i Cherson i södra Ukraina, inte långt från Krimhalvön.

”Vi bad dem förbereda sig för att lämna landet och komma hit. Om oroligheterna skulle eskalera och Ryssland agera på något sätt så är det inte bra att vara i den delen av landet”, säger Sebastien Archambeaud, till Breakit.

Dagen efter, tisdagen 22 februari, beslutade Alex Ivanchyk, 28 år, och tre andra utvecklare som jobbar för bolaget att tillsammans med deras flickvänner lämna landet. Två bilar packades med kläder och andra tillhörigheter. De började köra.

”Det var ett enkelt beslut att åka. Situationen i Ukraina förändrades snabbt”, berättar Alex Ivanchyk för Breakit.

Kort efter att de passerade den polska gränsen tog det stopp. En av de två bilarna de färdades med gick sönder. Flera timmar spenderades vid vägkanten för att laga vad som vad trasigt. 

120 mil och 36 timmar efter att de lämnat sina hem i Ukraina nådde de Krakow.

”Vi körde non-stop och stannade bara för att tanka och köpa mat.”

De tog in på hotell. Sömnen kom snabbt, men varade inte länge. Efter knappt en timme väcktes de av att meddelanden från vänner och familjemedlemmar, samtidigt som nyhetsnotiserna avlöste varandra. Ryssland hade invaderat. 

De fortsatte resan, fyra med bil och fyra med tåg, för att ta sig till Gdansk för att därifrån ta färjan till Sverige.

Framme i Sverige 

I lördags, den 26 februari, klev de av färjan i Trelleborg, fyra dagar efter att de lämnade sina hem och två dagar efter den ryska invasionen. Sedan dess bor de tillfälligt hos Sebastien Archambeaud som har en gård i Båstad, på pendlingsavstånd från Malmö, där bolaget har sitt kontor.  

”De får stanna här så länge det behövs. De tror och hoppas att det är över om några veckor, men det är nog ingen som kan bedöma”, säger Archambeaud. 

Vad han benämner som tech-teamet har jobbat inom bolaget i fem år. Sebastien Archambeaud berättar att de var väldigt angelägna att få över teamet till Sverige, både för att säkerställa bolagets kompetens men främst för att de skulle förbli säkra och inte skadas. 

Totalt har Handiscover 23 anställa, och samtliga som i vanliga fall jobbar från Ukraina är nu i Sverige. Bolaget har utvecklat en tjänst som erbjuder personer med begränsad rörlighet att hitta anpassade boende under exempelvis resor. 

Vännerna kvar i Cherson

Alex Ivanchyk och de andra började jobba redan i måndags, ett par dagar efter att de kommit till Sverige. Han spenderar gärna dagarna så, berättar han. Men all annan tid går till att hjälpa sina vänner och familj som är kvar i Ukraina så mycket han kan. Vännerna i hemstaden Cherson, där en rysk offensiv tycks ha inletts under natten till tisdagen, håller honom uppdaterad om läget. Just nu har ingen av hans anhöriga flytt eller kallats in till arméns förfogande.

Samtidigt planerar Alex Ivanchyk att åka tillbaka så snart som möjligt. När går inte att säga. 

“De närmsta två veckorna kommer jag vara i Sverige men sen hoppas jag att vi kan åka tillbaka hem.” 

Men Alex Ivanchyk är säker på hur situationen kommer att sluta. 

”Ryssland kommer att kapitulera. Ukraina är starkt och folket med. Jag är säker på att vi kommer att vinna det här kriget, och det är människorna som är kvar i Ukraina också.”

Läs mer