Sök

Nu är Elon Musks internet på plats i Ukraina: "You are most welcome"

SpaceXRysslandUkraina

Elon Musk. Foto: TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Satelliterna från SpaceX underavdelning Starlink ska se till att det finns fungerande kommunikationer i Ukraina. Nu är tekniken på plats och Ukrainas vice premiärminister Mykhailo Fedorov tackar Elon Musk på Twitter.

När Ukrainas vice premiärminister Mykhailo Fedorov, som även är digitaliseringsminister, under lördagen vädjade om hjälp till entreprenören Elon Musk fick han snart svar. Elon Musk lovade att aktivera SpaceX:s Starlink-satelliter över landet för att kunna säkerställa tillgång till internet och kommunikation om infrastrukturen i landet skulle skadas. 

Ett löfte som snart infriades. 

På Twitter har Mykhailo Fedorov nu delat en bild på en lastbil full med den utrustning som krävs för användare ska kunna ansluta till satelliterna, och på det sättet få tillgång till det trådlösa bredbandet. Utrustning som Elon Musk alltså i sitt löfte om hjälp även meddelade att han skulle skicka till landet.

I ett kortfattat meddelande till Elon Musk på Twitter har Mykhailo Fedorov lagt upp bilden på utrustningen och konstaterat: “Starlink — here. Thanks, @elonmusk”

Elon Musk själv svarar: “You are most welcome”.

Användare har i sociala medier också delat bilder som visar att de kunnat ansluta till Starlink-satelliterna för tillgång till internet. 

Under gårdagen meddelade flera svenska tech-profiler att de lanserat ett slags upprop för att samla entreprenörer, kapital och skarpa hjärnor som var intresserade av att hitta lösningar som skulle stärka Europas försvar – både civilt och militärt. 

Bakom uppropet hittade vi dels försvarsfokuserade koncernen MW Groups Mikael Karlsson, men även Krys medgrundare Johannes Schildt och Voi-grundaren Fredrik Hjelm.

“Ett bra exempel är Elon Musks satellitsystem Starlink. Det är inte avsett för det militära alls, men samtidigt kan det vara till nytta för Ukrainas försvar om kommunikationerna slås ut”, sa Mikael Karlsson till Breakit då.

Läs mer