Sök

Annonssamarbete med Skandia

3 konkreta tips: Så tar ni första steget mot ett gladare och mer hälsosamt bolag

Happy Workplace Challenge

Ebba Arnborg

Hur kan er arbetsplats göra en rivstart och se till att ni ger tillräckligt stöd till alla medarbetares hälsa och välmående? Hur kan ni fånga upp hur alla på företaget egentligen mår? Hur jobbar ni bäst framåt? Här är svaret!

I snart två år har många av oss arbetat från hemmakontoret. En del medarbetare kommer tycka att det är toppen att återgå till det gamla, de kanske har saknat socialt umgänge och rutiner. Andra kollegor kan känna oro, stress inför att få ihop livspusslet – och att det inte alls är så kul.

För att hjälpa er i detta kör Breakits och Skandias Happy Workplace Challenge igång igen! 

Första steget – en nulägesanalys

De företag som nappat på att gå Happy Workplace Challenge får varje måndag ett mejl med en utmaning och kunskap. Vi delar även med oss av bitar ur innehållet här på sajten – för att se till att så många företag som möjligt mår så bra som möjligt.

Här kommer en del ur första steget. Det tar avstamp i att det kan vara svårt att veta hur man ska ta hand om medarbetarnas psykiska och fysiska mående på bästa sätt. Gör vi tillräckligt – eller borde vi göra mer? Inte minst nu i vår ny(gamla) jobbvardag.

Lösningen: gör en nulägesanalys för att ta tempen på hur ni mår idag – och vad ni kan påverka och förbättra.

Så här kan du ta tempen internt

Steg 1: Skapa en digital förslagslåda i mejlformat
Involvera medarbetarna i att kartlägga var ni står idag. Skicka ut ett enkelt mejl till hela eller delar av företaget (ju fler som får tycka till desto mer gemenskapsbyggande) – och låt det vara frivilligt att svara.

Bra frågor att inbjuda till förslag och tankar kring kan vara:

  • Vilka gemensamma sociala aktiviteter borde vi satsa på under våren för att få en bättre teamkänslan och göra oss lite mer pepp tycker du?
  • Finns det något specifikt stöd som vi saknar idag men borde erbjuda för att fånga upp medarbetare som mår dåligt i tid? (Till exempel i samband med stress, oro, nedstämdhet eller värk.)
  • Behöver vi göra kontoret mer inspirerande och funktionellt?
  • Hur kan vi öka trivseln i det nya arbetssättet med hybridkontoret?
  • Saknar du något ergonomiskt stöd och utrustning på kontoret eller när du ibland jobbar hemifrån?
  • Tar vi regelbundna pauser och får du återhämtning under arbetsdagen? Vad kan vi göra mer av, för att säkerställa detta tycker du?
  • Hur skapar vi work-life balance, förutsättningar för bra prestationer och ett hållbart arbetsliv?

Steg 2: Bjud in till workshop
Nästa steg är att gå lite djupare i frågorna ovan genom att träffas tillsammans på kontoret och diskutera dem. Antingen bjuder ni in alla eller diskuterar i mindre grupper. Eller så lokaliserar ni några nyckelpersoner som ni bjuder in till en workshop.

Steg 3: Skicka ut en enkät
Ni får såklart allra bäst koll om ni skickar ut en enkät internt på temat ”Hur är läget?”. 

Hållbar hälsa på jobbet

Till Skandias Hälsosluss kan alla som har Tjänstepension med Hälsa vända sig. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning.

Du kan få hjälp och råd av bland annat psykologer, ergonomer och fysioterapeuter om du känner dig nedstämd, har värk, är stressad eller på något annat sätt är i riskzonen för att bli sjukskriven. Och det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

Läs mer om Skandias Hälsoförsäkring här!

Läs mer