Arash Gilan: Ukrainas sak är vår – låt oss (företagare) agera och hjälpa

Ukraina

Arash Gilan är vd för Viva Media och fristående krönikör.

Arash Gilan

Arash Gilan

Ta kampen för framtidens ledarskap – som visar vägen genom godhet och kärlek istället för ondska och hat. Det skriver Arash Gilan, vd och medgrundare av marknadsföringsbyrån Viva Media.

Morgonen den 24 februari förändrades Europas historia återigen när vi vaknade till följande ord av Rysslands president Vladimir Putin:

“Whoever tries to hinder us, or threaten our country or our people, should know that Russia's response will be immediate and will lead you to consequences that you have never faced in your history.” 

Att detta kunde i Europa 2022 känns helt overkligt – men ändå är vi där. Normalt skriver jag här på Breakit om allt kring det digitala och entreprenörskap men när ett land som ligger oss så nära attackeras helt oprovocerat av en galen diktator så är det svårt att skriva om något annat. Essensen i det hela handlar dock om ledarskap och i denna hemska historia finns lärdomar och initiativ som behöver tas som jag återkommer till. För i grund och botten har vi alla ledare ett val – att leda med godhet eller fruktan. Våra val som ledare gör nämligen enorm skillnad.

Ryssland är till ytan världens överlägset största land, inget annat land kommer ens i närheten. En gigantisk yta på jorden innebär således enorma naturresurstillgångar. Fast de har detta får de ändå inte ihop sin ekonomi som bäst beskrivs som en katastrof, där oljan och gasen är det enda som håller ihop allt. Rysslands BNP är inte ens topp-10 i världen, de har samma nivåer som Spanien som har en tredjedel av befolkningen och över 30 gånger mindre landyta. Tittar vi på BNP per capita är det ännu värre, där är Ryssland knappt topp-50 i världen. Att ett så gigantiskt land med sådana enorma resurser inte kan lyckas bättre är egentligen vansinne. Anledningen är dock helt enkelt ett ruttet och korrupt ledarskap med Putin på toppen. En man som i drygt 20 år hållit sitt land i järngrepp. Med den makten har han gjort sig själv, vänner och undersåtar extremt rika men sitt lands befolkning allt fattigare och isolerade från omvärlden. 

När då Ukraina, ett land som står Ryssland nära och kan liknas vid vår Sverige/Norge-relation, drömmer om en annan framtid kan detta inte tolereras av Putin. Ukraina är ett fritt och demokratiskt land som vill bygga en liberal ekonomi, gå med i EU och NATO för att närma sig väst och därmed bygga landet starkt på egna ben. Dessa steg blev grogrunden för det första storskaliga krig vi sett i Europa sedan andra världskriget. 

I början av 90-talet flydde jag som politisk flykting från Iran, vi flydde inte för materiellt välstånd utan för frihet

Ett krig som saknar förankring i Putins egna befolkning men legitimeras med lögner och propaganda. Putin är en isolerad man som till varje pris vill återskapa Sovjetunionens forna glansdagar. Jag lider verkligen med det ryska folket. För mig är detta även något jag relaterar till på ett personligt plan då jag i början av 90-talet flydde som politisk flykting från Iran. Vi flydde inte för materiellt välstånd utan för frihet. Friheten att få säga det man tycker, rösta på dem man vill och vara den man vill vara. En frihet som alltför många svenskar tar för given. Låt oss därför vara oerhört måna om det vi har.

Det som sker är historiskt och Ukrainarnas mod och motstånd är bland det mest heroiska jag någonsin sett i hela mitt liv. Vilka enorma hjältar som inspirerar en hel värld. Inte minst är jag imponerad över deras president. Måste erkänna att när Volodymyr Zelensky blev vald kändes det lite som ett skämt. En komiker som president!? Ack så fel jag hade, jag har nu en sådan enorm respekt för hans ledarskap. När USA flera gånger sagt att man vill säkerställa hans flykt från Ukraina till trygghet svarade han: “I need ammo, not a ride.” Ett citat som kommer skrivas i historieböckerna. Zelensky visar därmed andra sidan av ledarskapet; att leda med kärlek, gott exempel och godhet för de man leder. 

I need ammo, not a ride

Putin såg troligen framför sig ett enkelt övertagande likt det talibanerna gjorde sommaren 2021 när de tog över Afghanistan och presidenten flydde som en rädd höna men han misskalkylerade situationen grovt. Ukrainas ledarskap, dess befolkning och väst resoluta agerande säger och vill annat. Vi är inte rädda för en mobbare.

Nu måste vi inte bara skriva hejarop och pryda våra bilder med Ukrainas flagga utan vi bör även konkret agera. 

  • Som privatpersoner kan vi skänka pengar till organisationer som hjälper till på plats. 
  • Som företagare kan vi göra detsamma. Alla kan inte vara en Elon Musk som ordnar internet till hela landet inom några timmar men vi kan skänka pengar till organisationer som är på plats. Mitt företag Viva Media kommer skänka 20 000 kr till Frälsningsarmén och Röda Korset som hjälper till på plats i Ukraina. Gör det ni kan som företag! 
  • Som medborgare ska vi öppna våra hjärtan och med öppna armar ta emot ukrainska flyktingar som behöver vår hjälp. 

För Ukrainas sak är vår och vi bör alla göra det vi kan för historien kommer inte att glömma. Med hopp om fred för våra barn och ett ledarskap som väljer godhet och kärlek istället för ondska och hat. 

ARASH GILAN är vd och medgrundare av marknadsföringsbyrån Viva Media. Han driver även VD-podden.

Läs mer