Sök

Breakit för Ukraina – vi donerar läsarintäkterna till barnen (och dubblar dina pengar)

UnicefUkrainaUNICEF
Foto: Breakit/© UNICEF/UN0597997/Skyba for The Globe and Mail

Foto: Breakit/© UNICEF/UN0597997/Skyba for The Globe and Mail

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Vi fortsätter dra vårt strå till stacken – och dubblar alla pengar vi får in från Breakits läsare.

Pengarna går oavkortat till barnen i Ukraina.

Den ryska invasionen av Ukraina har knappast lämnat någon oberörd. 

Över en natt förändrades livet för miljontals människor i ett av Europas största länder. Död, flykt, osäkerhet och splittrade familjer är bara några av de omedelbara konsekvenserna, som i dagsläget både är oöverskådliga och ogreppbara.

Hur situationen kommer att utvecklas nu vet ingen. Vi är fortfarande bara inne på krigets sjätte dag.

Hela världen håller andan.

Goda krafter

Men den senaste tiden har vi också fått se mängder med exempel på att det finns goda krafter och hopp. Lika snabbt som kriget förändrade världen har världen nu slutit upp bakom Ukraina och dess befolkning. På politiska nivå, men också i form av sanktioner och aktioner på företags- och individnivå.

Vissa väljer att donera pengar eller kryptovaluta. Andra öppnar upp sina hem eller sätter press på våra makthavare. 

Eller så gör man som Elon Musk, och använder sin entreprenörskraft till att hjälpa där han kan.

Nu vill vi på Breakit också hjälpa till.

Vi är inget storbolag och har inte som journalistiskt uppdrag att bevaka inifrån krigszoner. Vi är bäst på det nya näringslivet – i Sverige. 

Det ska vi fortsätta att vara. 

Men vi vet också att ni är många som är drabbade och påverkade. Antingen direkt, med anställda på plats i krigets Ukraina. Eller indirekt, via den oro som växer i takt med Putins utspel.  

Framöver kommer vi därför öka vårt fokus på kriget i Ukraina och dess påverkan på entreprenörer och företag i den digitala ekonomin. Från tidig morgon till sen kväll.

Dessutom vill vi dra vårt ekonomiska strå till stacken. 

Den kommande veckan kommer vi därför att:

  • Donera alla intäkter från nya prenumeranter. Pengarna går oavkortat till Unicefs arbete på plats i Ukraina. Unicef bedömer att 7,5 miljoner barns liv och hälsa just nu hotas av konflikten – och varje krona gör skillnad.
  • Vi kommer själva att dubbla alla dessa intäkter, oavsett om du tecknar ett månads- eller årsabonnemang eller ett team-abonnemang till ditt företag. Du kan givetvis kan säga upp din prenumeration direkt eller när du vill!

  • Du kan naturligtvis också donera direkt till Unicef här

Varför vi väljer denna metod – att erbjuda journalistik och donation i samma paket – istället för att bara donera en klumpsumma, beror kort och gott på att vi tror att det här har kan generera större belopp till barnen i Ukraina.

Vår förhoppning är att paketet premium-journalistik och dubblad summa som oavkortat går till Unicefs viktiga arbete ska kännas som ett ypperligt tillfälle att göra skillnad – och dessutom få journalistik på köpet.

Tillsammans gör vi skillnad – nu kör vi (och här klickar du för att bidra och läsa mer)!

/Breakit-gänget

Det här gör Unicef i Ukraina just nu
  • Ser till att människor får rent vatten genom att reparera vattensystem, leverera rent vatten till barn och familjer vars vattenförsörjning har förstörts, och se till så att människor på flykt får rent vatten där de befinner sig.

  • Levererar medicin, hygienartiklar, kläder och filtar till människor som flytt eller tvingats lämna sina hem.

  • Har mobila sjukvårdsteam på plats som snabbt kan hjälpa barn och familjer som drabbas av konflikten. 

  • Levererar nödhjälp från våra lager. De närmaste dagarna kommer bland annat vinterkläder till barn, medicin, skolmaterial, hygienprodukter och rent vatten att nå över 20 000 barn och familjer i akut nöd.

  • Har tio mobila team på plats som ger barn psykosocial hjälp, och som särskilt hjälper traumatiserade barn.

  • Sätter upp så kallade Blue Dots, trygga samlingsplatser för barn och barnfamiljer på flykt. På dessa platser får barn och familjer hjälp med medicin, utbildning och vård. Men kanske framförallt är det platser där barn kan leka, återhämta sig, känna sig säkra och få psykologiskt stöd för att hantera trauman som de har upplevt.

Läs mer