Sök

Jay-Z stämmer de gamla Tidal-ägarna Schibsted och Verdane

Tidal

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Rapparen anklagar mediejätten Schibsted och svenska riskkapitalbolaget Verdane för uppblåsta siffror i samband med köpet av musiktjänsten.

För drygt ett år sedan köpte den amerikanske rapparen och affärsmannen Jay-Z samtliga aktier i börsnoterade Aspiro där musiktjänsten Wimp ingick. Prislappen hamnade på 464 miljoner kronor och de största ägarna var Schibsted och Verdane.

Köpet resulterade i den nu ständigt omdebatterade Spotify-konkurrenten, streamingtjänsten Tidal.

Men nu kräver Jay-Z tillbaka en del av pengarna. Enligt norska Dagens Näringsliv har Jay-Z:s bolag Tidal skrivit brev till flera av de tidigare storägarna där han anklagar dem för att överdrivet hur många användare Wimp hade vid köpet. Det ska ha varit ”väsentligt” mycket färre än de 503.000 användare som ägarna uppgav i samband med affären i januari 2015. Dessutom, hävdar Jay-Z i brevet, var Wimps verksamhet i mycket sämre skick än vad som framgick av den officiella redovisningen.

Kraven från Jay-Z:s bolag ska ligga i ”hundramiljoners-klassen”, enligt Dagens Näringsliv

Schibsteds kommunikationschef Anders Rikter bekräftar för Dagens Näringsliv att bolaget mottagit kraven från Jay-Z men skriver samtidigt i en kommentar till Dagens Näringsliv att ”vi ställer oss oförstående till brevet och eventuella krav”.

Till Breakit dementerar han dock att det är tal om siffror i hundramiljonersklassen.

"Det står inget om summor i brevet vi har tagit emot om . Alla siffror blir ren spekulation", säger Anders Rikter.

Anders Rikter påpekar också att man varit helt öppna med sin redovisning och följt alla regler som finns för börsnoterade bolag. 

När Breakit kommer i kontakt med Anders Rikter bekräftar han uppgifterna.

"Vi vill påpeka att det var ett börsnoterat bolag som köptes upp, med vad det innebär av öppenhet kring finansiell rapportering."

"I övrigt har vi inga kommentarer."

Tidal kommunicerade under gårdagen att bolaget numera har tre miljoner betalande användare. Det placerar dock Tidal en bra bit efter konkurrenterna. Apple Music som lanserade i juni förra året uppges ha 11 miljoner betalande kunder, och Spotify meddelade nyligen att man har 30 miljoner betalande kunder.

Breakit har tidigare kunnat avslöja att Tidal är till salu samt att flera toppchefer nyligen har fått sparken.

Efter publiceringen av artikeln har Schibsted dementerat summan på 100 miljoner kronor, som Dagens Näringsliv rapporterade om.

UPPDATERING: Ett år senare har Jay Z:s hot inte lett till någon rättsprocess. En av de tidigare styrelseladamöterna i Aspiro, säger såhär om vad Jay Z:s kravbrev ledde till: 

"Ingenting", säger Taina Malén i Breakits helgintervju.

Jay Z har dock bevisat att hans, ibland floppstämplade, Tidal har varit en bra investering. Jay Z betalade mindre än en halv miljard krornor för Aspiro. När mobiloperatören Sprint i januari 2017 köpte en tredjedel av Tidal landade prislappen enligt medieuppgifter på 1,8 miljarder kronor

Läs mer