Sök

Radarkartor visar: Så har flygtrafiken förändrats över Ukraina

Flightradar24
Luftrummen över Ukraina den 20 februari, fyra dagar innan den ryska invasionen, jämfört med 27 februari, tre dagar efter invasionen. Foto: Flightradar24/Montage.

Luftrummen över Ukraina den 20 februari, fyra dagar innan den ryska invasionen, jämfört med 27 februari, tre dagar efter invasionen. Foto: Flightradar24/Montage.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Flera flygbolag har lagt om sina rutter sedan Ryssland inledde invasionen av Ukraina.

Det syns tydligt på bilder från flygspårningstjänsten Flightradar24 – som fått en rejäl trafikökning.

”Stundtals var det över en miljon besökare i kö till sajten”, säger Mikael Robertsson, bolagets vd och medgrundare.

Trafiken i luftrummen ovanför Ukraina har förändrats ordentligt de senaste dagarna, till följd av Rysslands invasion. Nu syns inte ett enda flygplan ovanför området, enligt bilder från  flygspårningstjänsten Flightradar24. 

Och många tycks vilja se hur flygtrafiken har påverkats. 

Mikael Robertsson, vd och grundare av tjänsten berättar för Breakit att händelseutvecklingen i Ukraina fått trafiken till tjänsten rusa. 

Under torsdagen, samma dag som Ryssland inledde invasionen, dubblerades trafiken 10 till 20 gånger mot det normala. 

”Vi var inte beredda på att detta skulle bli en så enorm uppgång så vi har inte klarat av att hantera all trafik. På förmiddagen blev sajten för långsam och vi bestämde att slå på ett så kallat väntrum där besökarna fick vänta för att komma in på sajten”, skriver Mikael Robertsson. 

Han fortsätter: 

”Stundtals var det över en miljon besökare i kö till sajten. Det gjorde att sajten fungerade bra när man väl kom in. Under kvällen lyckades vi skala upp med tillräckligt kapacitet för att ta bort väntrummet.”

Flygtrafik över Europa söndag 20:e februari, fyra dagar innan Ryssland påbörjade invasionen av Ukraina. Foto: Flightradar24. 

Luftrummet över Ukraina är tomt på flyg. Även ett område ca 30 till 60 mil på ryska sidan har fått flygförbud.

”Det gör att till exempel flyg mellan Sochi och Moskva måste flyga runt över Kazakstan vilket ökar flygtiden med cirka 90 minuter”, skriver han. 

Flygtrafik över Europa söndag 27:e februari, fyra dagar efter att Ryssland påbörjade invasionen av Ukraina. Foto: Flightradar24. 

Under helgen har sajten haft omkring fem gånger mer trafik än normalt, vilket Robertsson konstaterar att bolaget har kunnat hantera utan att aktivera väntrummet.

Under söndagen kom beskedet att så väl luftrummen över både Sverige och resten av EU-länderna stängs för ryskt flyg. Under eftermiddagen på måndagen meddelades att Ryssland i sin tur stänger luftrummet för Sverige samt 35 andra länder.

LÄS MER: Duon flög under radarn – nu omsätter de 190 miljoner på att spåra flygplan

Läs mer