Sök

Bahnhof evakuerar anställda från Ukraina: “Hoppas Putin genast slutar med sitt vansinneskrig”

BanhofUkraina

Jon Karlung, vd på Bahnhof och Vladimir Putin, Rysslands president. Foto: Press och TT.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Den svenska internetleverantören Bahnhof evakuerar sina anställda från Ukraina till Stockholm.

”De som redan är här i Sverige erbjuds att jobba här som systemutvecklare så länge de vill”, säger Bahnhofs vd till Jon Karlung till Breakit.

Internetleverantören Bahnhof, som varit etablerade i Ukraina sedan fler år tillbaka, har börjat evakuera sina anställda från landet till följd av den ryska invasionen i landet.

Än så länge handlar det om fem anställda, systemutvecklare, som har flugits från Ukraina till Stockholm. 

Ytterligare 20 personer i bolaget är kvar i det krigsdrabbade landet. 

”Vi har en löpande dialog med dem om olika färdvägar och möjligheter. Men flera av dem vill vara kvar och på olika sätt kämpa mot den ryska angriparen. Någon av dem har barn och hustru som vi också erbjudit komma”, säger Bahnhofs vd till Jon Karlung till Breakit. 

”De som redan är här i Sverige erbjuds att jobba här som systemutvecklare så länge de vill”, fortsätter han. 

Själv har Jon Karlung varit i Ukraina fler gånger sedan bolaget etablerades där 2004.

”Jag har sett vad frihet och demokrati har betytt för landets utveckling. Spåren av den sovjetiska misär som ännu fanns de första åren, omvandlades raskt i ett modernt samhälle.”

Han fortsätter:

”Ukraina är ett land med stark kämpaglöd som lyckats med det som Ryssland misslyckats med – att demokratisera och bygga en blomstrande teknikutveckling. Det måste vara slut med den svenska fegheten", säger Karlung.

Bolaget har även skrivit om evakueringsbeslutet i ett inlägg på Linkedin, där det bland annat konstaterar att Bahnhof följer händelseutvecklingen noga.

“Vi hoppas alla att Putin genast slutar med sitt vansinneskrig, som strider mot all folkrätt och förstånd. Det är vanligt folk som får lida av den ryska regeringens beslut”, heter det i inlägget. 

Läs mer