Rapport: Fintech kommer slå ut nära två miljoner bankjobb

Citigroupfintech

På väg bort? Fintech hotar de traditionella bankjobben. Här föreläser SEB:s Annika Falkengren på STHLM techfestFoto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Betalningar och utlåning är de områden där techbolagen snabbast snor åt sig marknadsandelar, enligt Citigroup.

En rapport från Citigroup förutspår att Europas och USA:s banker kommer tvingas sparka stora mängder personal de kommande tio åren - i takt med att fintechsektorn växer, skriver Financial Times.

Totalt kommer 1,7 miljoner jobb, vilket motsvarar 30 procent av jobben, att försvinna enligt rapporten.

Citigroup har bland annat tittat på hur fintechbolagen använder sina resurser, hur mycket av marknaden de redan tagit över och vilka konsekvenserna blir för traditionella banker.

"Uppenbarligen kommer de största nedskärningarna ske i länder som har tagit sig igenom en kris eller som är techkunniga”, säger Ronit Ghose, en av rapportförfattarna, till Financial Times

Det främsta slaget kommer enligt Citigroup stå inom utlåning, som står för 46 procent av de runt 155 miljarder kronor som pumpats in i fintech de senaste sex åren. Näst största hotet mot de traditionella bankerna är betalningar, som står för 23 procent av investeringarna i fintech.

Artikelförfattarna skriver:

“Hittills ligger mycket av marknadsvärdet i fintech inbäddat i det relativt nya ekosystemet för e-handel. För banker i många länder är det här en förlorad möjlighet, snarare än en förslut av befintliga intäkter”.

Läs mer