Alexanders Hars, David Brudö med flera har investerat i Maurten

Alexanders Hars, David Brudö med flera har investerat i Maurten

T.v: Alexander Hars och David Brudö. Två av investerarna i Maurten.

Jonas de Lange

Reporter

Bröderna Henrik och Petter Wingstrand dammar av sin techfond och investerar i sockerforskning.

Bröderna Henrik och Petter WIngstrand drog enligt tidningen Affärsvärlden in över en halv miljard kronor år 2000. De två bröderna investerade bland annat i klassiska it-bolag som Mandator, Net Insights och Icon.

De senaste fem åren har det dock varit knäpptyst från brödernas investmentbolag T-bolaget.

Men nu visar dokument, som Breakit har tagit del av, att det inte är helt slut på investerandet. Göteborgsbolaget Maurten (uttalas som namnet Mårten), med kopplingar till forskning på Chalmers, har tagit in totalt 18 miljoner kronor. 15 av miljonerna kommer från bröderna Wingstrand.

Hur produkten funkar går dock inte att få reda på i detalj.

“Vi har flugit under radarn med flit kan man säga. Vi har en drös patentansökningar som ska skickas in den här veckan. Kort sagt kan man säga att vi har hittat ett sätt att ta bort dåliga egenskaper från socker. Man kan säga att vi har kombinerat läkemedelsforskning med livsmedelsbranschen”, säger Olof Sköld, vd, medgrundare och näst största ägare på Maurten.

Hur menar du då?

“Har man till exempel en produkt som innehåller 70 procent socker kan vi helt enkelt göra så att man inte får hål i tänderna av det och inte blir dålig i magen. Det kan såklart användas i många olika branscher. Till en början har vi valt att fokusera på produkter som är mest aktuella för elitidrottare.”

Trots hemlighetsmakeriet verkar i alla fall investerarna veta lite mer om hur produkten funkar.

“Det är ett gäng vi känner väl och som vi tror mycket på. Sedan är det en produkt som är en potentiell gamechanger inom sin bransch. Energiprodukter har stått still sedan de första kom ut på marknaden på 90-talet”, säger Henrik Wingstrand.

Under 2015 fick bolaget även in techveteranerna Alexander Hars och David Brudö, bland flera, som investerare i en mindre runda.

Alexander Hars är en av medgrundarna till rabattsajten Let’s deal och är numera mentor på Chalmers Ventures accelerator i Göteborg. David Brudö var med och grundade e-handelssajten Fyndiq och driver nu självhjälpsappen Remente.

Att bröderna Wingstrand inte har investerat de senaste fem åren förklarar Henrik Wingstrand så här:

“2010 bestämde vi oss för att inte göra några nyinvesteringar. Då började vi även arbetet med att avveckla portföljen”, säger Henrik Wingstrand.

Läs fler artiklar
LÄS MER