Lånevillkoren svider för ägarna när Spotify tvingar fram notering

Breakit - Lånevillkoren svider för ägarna när Spotify tvingar fram notering

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

I och med villkoren i Spotifys nya jättelån har de nuvarande ägarna inte mycket till val: Bolaget ska till börsen inom två år - helst så snabbt som möjligt.

Sent på tisdagskvällen svensk tid kom nyheten att Spotify har lånat 8 miljarder kronor genom en så kallad konvertibel.

8 miljarder låter ju bra - men den som läser det finstilta märker snart att lånet ges ut till tämligen betungande villkor för det svenska techföretaget.

Kärnan i uppgörelsen är att de båda långivarna TPG och Dragoneer får bättre och bättre villkor - ju längre Spotify väntar med att gå till börsen.

Det tvingar i princip de befintliga ägarna att gå med på en notering så snart som möjligt, eftersom villkoren annars försämras nästan månad för månad.

Att döma av de uppgifterna är det Spotifys befintliga investerare på aktieägarsidan, med svenska Northzone i spetsen, som är de stora förlorarna på de nya villkoren.

Detta eftersom TPG och Dragoneer har förhandlat till sig rätten att köpa aktier vid noteringen till 20 procents rabatt - och sedan sälja samma aktier redan 90 dagar efter börsintroduktionen.

Det kommer att sätta press på aktiekursen både innan, under och efter börsnoteringen - vilket förstås är negativt för Northzone och de andra riskkapitalbolag som vill få så mycket betalt som möjligt för sina aktier.

Överlag framstår Spotifys nya jättelån som en nödvändig men forcerad manöver. Nu pekar allt mot att den länge emotsedda börsnoteringen blir av - men inte för att grundarna är sugna utan för att de måste.

Läs fler artiklar
LÄS MER