Sök

Trustly sparkar var tionde – flera toppchefer lämnar: "Har gått fel väg"

Trustlyfintech

Johan Tjärnberg, vd för Trustly. Foto: Pressbild

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

120 får gå och flera toppchefer lämnar.
"Jag tycker att vi har gått fel och tar givetvis på mig ansvaret för det”, säger vd Johan Tjärnberg till Dagens Industri.

I slutet av förra året lämnade Oscar Berglund vd-posten på fintech-raketen Trustly. Beskedet kom ett drygt halvår efter att bolagets börsnotering ställts in efter kritik från Finansinspektionen.

Istället för Berglund (som fortfarande är kvar i organisationen) klev Johan Tjärnberg ner från posten som styrelseordförande och blev vd.

Nu genomför bolaget kraftiga neddragningar och säger upp 120 av sina 900 anställda, de flesta vid huvudkontoret i Stockholm.

"Det är självfallet tufft att säga upp folk", säger Johan Tjärnberg till Dagens Industri. 

"Men organisationen har blivit för lik ett storföretag med väldigt många olika lager och funktioner och vi har tappat den entreprenöriella anda som behövs".

Trustly grundades 2008 och har byggt en snabbväxande jätte inom open banking-lösningar, bolaget ska helt enkelt göra det snabbt, säkert och enkelt med betalningar. Den som vill läsa hela historien om hur Trustly skapades och hur de lyckades bli mer lönsamma än alla andra – kan med fördel läsa den här matiga artikeln från Breakits Olle Aronsson.

Johan Tjärnberg är självkritisk till utvecklingen i bolaget.

"Sett i backspegeln tycker jag att vi har gått fel", säger han till tidningen.

"Jag tar givetvis på mig ansvaret för det, eftersom jag varit ordförande under den här perioden.”

Förutom 120 anställda lämnar också fyra personer från ledningsgruppen. 

Det handlar om HR-chefen Ulrica Falkenberg, produktchefen Karim Ahmad, teknikchefen Dave Andre och finanschefen Mats Backman. Den sistnämnde värvades inför bolagets börsnotering, som ju inte blir av. 

Nedskärningarna kommer efter att bolaget har svängt om fokus och istället satsar på att bli störst på ett antal huvudmarknader i Europa. Tidigare har Trustly haft som ambition att bli marknadsledande på ett 30-tal marknader. 

”Min filosofi är att vara bäst på det vi gör på 10-12 marknader, snarare än att ha en produkt som är nummer två eller tre i många länder. Vi ska kraftsamla oss kring våra största marknader och framför allt fokusera på att hjälpa våra handlare där", säger Johan Tjärnberg.

Under 2020 ökade Trustly sina intäkter till strax under 2 miljarder kronor för helåret 2020 – en tillväxt på 40 procent.

Rörelsemarginalen låg samtidigt på 41,6 procent. Nästan varannan omsättningskrona blev alltså till vinst. 

Hur omsättning och resultat såg ut 2021 har bolaget inte offentliggjort ännu.

LÄS MER: Trustly skär ner rejält – fler stora förändringar att vänta

Läs mer