Sök

Swappie reparerar begagnade smartphones och säljer vidare – tar in över en miljard

Swappiee-handel

Swappies vd Sami Marttinen. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Swappies försäljning av begagnade mobiltelefoner har vuxit explosionsartat. Nu rusar försäljningen och bolaget meddelar att de nu tar in över 1 miljard kronor i nytt kapital.

Den finsk-grundade startupen Swappie köper in, fixar till och säljer vidare begagnade smartphones. En till synes enkel idé, men som snabbt har gjort bolaget till en snabbväxare med hundratals miljoner i omsättning. Största marknaden var, i alla fall 2020, den svenska.

Nu fyller bolaget kassan med 124 miljoner dollar, eller motsvarande 1,15 miljarder om vi pratar svenska kronor. Totalt har bolaget nu tagit in 171 miljoner dollar. 

"Swappie fortsätter att stärka sitt europeiska ledarskap inom renoverade iPhones med denna investering. Vår främsta prioritering är att påskynda tillväxten på våra nuvarande europeiska marknader, med sikte på att expandera ytterligare i världen under de närmaste åren, för att möta den ökade efterfrågan”, säger Sami Marttinen, medgrundare och vd på Swappie, i ett pressmeddelande.

Ledande investerare i nyemissionen är riskkapitalbolaget Verdane, dessutom deltar Lifeline Ventures, Inventure, Reaktor Ventures, TESI och Telia Ventures.

Janne Holmia är partner på Verdane, han säger att bolagets idé ligger väl i tiden.

"I takt med att människor och företag successivt går mot en mer hållbar livsstil har iPhone-renoveringen och re-commerce-handeln ökat avsevärt, och i och med det har Swappie visat sig ha potential att bli Europas marknadsledare inom renoverade smartphones. Verdane är glada över att arbeta tillsammans med Swappie", säger han.

Under 2020 omsatte Swappie 110 miljoner dollar enligt pressmeddelandet, eller drygt 1 miljard kronor. Det kan jämföras med en omsättning på 34 miljoner dollar eller 316 miljoner kronor året innan.

Bolaget lyfter fram Finland, Sverige och Italien som framgångsrika marknader.

Läs mer