Sök

Glädjebesked i natt – rusning till Shift när ansökan stängde (nytt rekord!)

Shift2022

Stefan Lundell och Deqa Abukar.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

“Det känns helt fantastiskt!”, jublar en av initiativtagarna, Deqa Abukar.

I natt stängdes ansökan till Breakits och organisationen Blings initiativ Shift.

Då hade inte mindre än 456 stycken ansökningar från olika entreprenörsteam runt om i Sverige kommit in.

“Det känns helt fantastiskt! Förra året hade vi 264 anmälningar och nu ökar vi alltså till 456 stycken”, jublar Deqa Abukar och fortsätter:

“Extra roligt också att det är sådan bredd på ansökningarna, både geografiskt och om man tittar på bakgrunden på entreprenörerna”.

Snedfördelning av kapitalet

Det var för drygt  ett år sedan vi på Breakit tillsammans med Bling drog igång initiativet Shift.

Bakgrunden var en Breakit-granskning som visade att knappa 1 procent av kapitalet från Sveriges största riskkapitalbolag investerades i startups med rötterna i förorten. Samtidigt hamnade 70 procent av kapitalet i bolag med adress innanför Stockholms tullar.

Det tyckte vi var en skev fördelning och för att jämna ut spelplanen samlade vi några av Sveriges bästa investerare och bjöd in alla att pitcha – oavsett bakgrund eller bostadsadress.

I premiäromgången investerades nästan 13 miljoner kronor i fem startups och Shift belönades med Stora Journalistpriset. Till årets upplaga har 13 välkända investerarprofiler anslutit som alla är redo att investera minst 1 miljon kronor vardera – förutsatt att pitcharna är tillräckligt vassa.

“Nu har vi ett grymt underlag av entreprenörer att gå vidare med till steg två i Shift som är bootcampen. Här kommer entreprenörerna få hjälp av våra partners att vässa på sin affärsidé”, säger Stefan Lundell, medgrundare och reporter på Breakit.

Fem viktiga partners

Shift har knutit till sig fem riktigt kunskapstunga partners i forma av Axel Johnsons investmentbolag Novax, marknadsföringsbyrån Ingager, investmentbolaget Nyvik, riskkapitalbolaget Wellstreet och investmentbolaget Alfvén & Didrikson.

“Det är en av styrkorna i Shift att vi tillsammans med våra partners kan hjälpa entreprenörerna att lyfta sina case till en ny nivå”, säger Stefan Lundell.

Av de 456 sökande kommer nu de som kommit längst på sin entreprenörsresa att beredas plats i bootcampen. Efter bootcampen väntar sedan semifinaler och till sist den stora finalen i Husby utanför Stockholm 2 juni.

“Målsättningen är att så många entreprenörer som möjligt ska få investering. Men minst lika viktigt som kapitalet är de nya nätverken som kopplas ihop i Shift. Det var något som många av entreprenörerna vittnade om förra året”, säget Stefan Lundell.

Under den kommande dagarna kommer Bling och Breakit tillsammans sålla fram de teamen som går vidare till bootcampen. Alla som ansökt till Shift kommer därmed få besked om de gått vidare.

Läs mer