Sök

Northvolts stora utmaning – ska anställa hundratals varje månad

NorthvoltRekrytering

Katarina Borstedt, Northvolt. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Batteritillverkaren Northvolt ska expandera till Göteborg med en ny fabrik, men växer också på andra orter. Det har gjort att bolaget nu skriker efter personal.

“Sammanlagt anställer vi mellan 100 och 200 personer per månad”, säger Katarina Borstedt, director talent strategy.

Svenska Northvolt satsar tungt på skiftet från traditionella bilar med fossila bränslen i tanken till eldrivna alternativ. Nyligen meddelade batteritillverkaren att de ska bygga en ny fabrik i Göteborg, som kommer att komplettera verksamheterna i Västerås och Skellefteå.

Men expansionen sker inte utan utmaningar. 

LÄS MER: Talangkriget i Sverige: Tuffare, dyrare och värre än någonsin

I en intervju med DI.se berättar Northvolts Katarina Borstedt, director talent strategy, om den enorma rekryteringsräd som bolaget just nu genomför. Planen är att anställa hundratals medarbetare – varje månad.

”Just nu expanderar vi Northvolt Labs i Västerås från 400 till 1.000 anställda och Northvolt Ett i Skellefteå från 500 anställda till över 3.000 på bara några få år. Samtidigt växer vi i Stockholm, Gdansk och Fredrikstad, och har precis lanserat ett joint venture med Volvo Cars som också rekryterar. Så sammanlagt anställer vi mellan 100 och 200 personer per månad”, säger hon till tidningen.

Och den som gör en Google-sökning på Northvolt får högst upp i sökfältet en annons som deklarerar att batteritillverkaren just nu har 300 roller att fylla. Allt ifrån mekaniker och ingenjörer till designers. 

Breakit kunde under torsdagen presentera en undersökning med över 100 vd:ar, grundare och andra chefer som berättade om sina rekryteringsproblem. Hela 84 procent ansåg att det hade blivit svårare att rekrytera under 2021 – och majoriteten av bolagen planerar dessutom att anställa ännu fler i år. 

Enligt Katarina Borstedt har Northvolt inte någon brist på intresserade personer som vill arbeta på deras fabriker och utvecklingsanläggningar. Istället finns det andra utmaningar.

“Det svåraste är att hantera varje enskild rekryteringsprocess med samma höga krav på kvalitet, för att säkerställa att vi bevarar vår kultur och höga leveransförmåga, samtidigt som vi fortsätter växa så pass massivt”, säger hon.

Läs mer