Sök

Acasts tillväxt bromsade in under årsavslutningen

AcastPoddarBörs

Ross Adams, vd Acast. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Acast växer vidare, men i klart lägre takt än tidigare.

Podcastplattformen redovisar samtidigt en större förlust än tidigare.

Poddbolagets omsättning, som till största delen utgörs av annonstintäkter från de poddar som ligger på plattformen, uppgick till 337 miljoner kronor under fjärde kvartalet, motsvarande en organisk tillväxt på 35 procent. Den takten kan ställas mot att ökningen under årets nio första månader låg på 100 procent. 

Bolaget självt verkar dock nöjt med tillväxten under det fjärde kvartalet. 

“Tillväxten är särskilt imponerande mot bakgrund av att vi under det fjärde kvartalet 2020 hade en ovanligt stark tillväxt på grund av covid-19 och den efterföljande återhämtningen på annonsmarknaden”, skriver Acast vd Ross Adams i rapporten. 

Bruttomarginalen backade från 39 till 36 procent och rörelseresultatet försämrades till -40 miljoner kronor, ned från -13 miljoner motsvarande period föregående år. 

En möjlig ljuspunkt i siffrorna var att kassaflödet landade på +28 miljoner kronor (-54,7). Vidare uppgick antalet lyssningar på poddar som ligger på plattformen till över 1 miljard under kvartalet och snittintäkten per lyssning steg något. 

Mot målen

Acast vd Ross Adams blickar framåt i rapporten och skriver att bolaget har “alla förutsättningar” att nå bolagets mål, däribland lönsamhet inom tre till fem år. 

“Efter ett starkt 2021 med över en miljard kronor i omsättning och 73 procent nettoomsättningstillväxt har vi nu tagit oss an 2022 med full kraft”, skriver han också. 

Acast har haft en tuff första period på börsen. Teckningskursen i introduktionen var satt till 38 kronor i somras. Under januari nådde den ett nytt bottenrekord på strax över 16 kronor. På torsdagen stängde den på 21 kronor – 45 procent lägre än nivån inför noteringen. 

På fredagen pekade kurspilen nedåt igen. Efter cirka 30 minuters handel hade Acast-akltien backat drygt 6 procent. 

Läs mer