Sök

Efter raset: Delivery Heros vd Niklas Östberg beklagar ägarnas förluster

FoodoraDelivery HeroMatleveranstjänst

Niklas Östberg, vd Delivery Heros.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Delivery Hero rasade med 30 procent på torsdagen.

Nu går den svenska chefen ut med en ursäkt till alla drabbade aktieägare.

Vi är vana vid att se japanska chefer och politiker bocka djupt och be om ursäkt på presskonferenser efter att något som gått snett. 

Lika vanligt är inte att chefer för börsnoterade bolag i västvärlden går ut och ber om förlåtelse för att aktien har fallit. Men det är vad Delivery Heros svenska vd Niklas Östberg gjorde på Twitter under natten mot fredagen. Typ. 

“Idag föll vår aktiekurs med 30 procent! Jag är verkligen ledsen på alla aktieägares vägnar! Jag sitter i samma båt som er. Vi kommer inte att ändra strategi på grund av raset och vi kommer att jobba ännu hårdare för att visa att vår investeringsstrategi kommer att betala av sig”, skriver han, fast på engelska, i sin tweet. 

Aktien i Deliver Hero föll med 30,5 procent på Frankfurtbörsen under torsdagen, och därmed gick cirka 4,7 miljarder euro, motsvarande cirka 50 miljarder kronor, upp i rök. Aktien hade sin sämsta dag sedan den noterades 2017.

Tuff start på året

Aktien har tidigare under pandemin varit en favorit hos investerarna, men har nu tappat 50 procent av sitt börsvärde under 2022. Marknadsvärdet uppgår nu till 11,5 miljarder euro.

Förklaringen till torsdagens ras hittas i den delårsrapport bolaget presenterade under dagen, och då särskilt Delivery Heros utblick för innevarande år. Bolaget spår att marginalen för kärnverksamheten kommer att landa kring -1 procent. Det var något, något sämre än väntat, enligt tv-kanalen CNBC och Reuters. Uppenbarligen räckte det för att utlösa ett kraftigt fall. 

“Det krävs bara en litet gupp på vägen för att punktera humöret kring pandemivinnare som Delivery Hero”, sa marknadanalytikern Susannah Streeter till CNBC.

I Delivery Hero ingår flera matleveransmärken, däribland Foodora. Niklas Östberg är en av grundarna till matkoncernen. 

Läs mer