Sök

Krisbolaget Newton ska välja ny styrelse – Jocke & Jonna lämnar

Influencer PanelNewton Nordicinfluencers

Jocke och Jonna. Foto: Press.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Influencerduon och mediaprofilerna klev in i styrelsen för Newton i november.

Men efter bara knappt fyra månader lämnar Jocke och Jonna Lundell börsbolaget som byter ut hela styrelsen och som fortfarande riskerar att kastas ut från First North.

“Vi löser de problem som funnits”, säger en annan av huvudpersonerna, Danjal Kanani, till Breakit.

Att influencerparets börssaga är slut, som vår rubrik gör gällande, är möjligen förhastat. Det här dramat har på kort tid inneburit många vändningar och dessutom kan paret Lundell fortfarande dyka upp som ägare i det aktuella börsbolaget. 

Men att de är på väg ut ur styrelsen står alldeles klart.

På måndagskvällen skickade bolaget nämligen ut en kallelse till en extrastämma där huvudförslaget innebär att den nuvarande vd:n Danjal Kanani (allierad med Jocke och Jonna Lundell) sitter kvar styrelsen medan de övriga ledamöterna “entledigas”. Utöver mediaprofilerna kommer nuvarande styrelseordförande Emil Åkesson och ledamoten Felix Lehner att lämna. 

“Mer info kommer, vi löser de problem som har funnits”, skriver Danjal Kanani i ett sms sent på måndagen till Breakit. 

För det har inte varit problemfritt. I början av december stoppades handeln med aktien eftersom börsoperatören Nasdaq ansåg att det fanns för stora brister i och kring bolaget. Och i slutet av januari kom nästa snyting. Bolaget är uppkallat till börsens disciplinnämnd och riskerar att kastas ut från marknadsplatsen när ärendet ska avgöras, oklart när. 

Fyra kliver av, två kliver på

Två nya styrelseledamöter föreslås nu ersätta de fyra som nu kliver av: Martin Roos och Daniel Daboczy

Den förstnämnda har en bakgrund inom Ericsson och sitter redan i styrelsen för tre noterade bolag: Seamless, Nexam och Clavister. 

Daniel Daboczy grundade Fundbyme för över tio år sedan och var länge vd för bolaget som driver en plattform för gräsrotsfinansiering. I slutet av 2020 lämnade han vd-posten och ägarskapet där. 

Tidigare har planen varit att Newton skulle förvärva influencerprojektet Influencer Panel av bland andra Joakim och Jonna Lundell och Danjal Kanani genom att betala med egna aktier. Huruvida de planerna fortfarande är aktuella är inget som kommenteras i den kallelse som gick ut på måndagen. 

Noterbart är att Daniel Daboczy är involverad i krytovalutaprojeket Influencio som Breakit tidigare rapporterat om. Det är även Danjal Kanani. Men det finns inga planer på att inom ramen för Newton smälta ihop de gemensamma projekten.

“Influencio har inget med Newton eller något av våra andra projekt att göra”, skriver Danjal Kanani i sms:et till Breakit. Han betonar även att han "alltid" kommer att jobba med Jocke och Jonna Lundell.

Breakit har utan framgång sökt Newtons nuvarande styrelseordförande och tidigare talesperson Emil Åkesson.

Läs mer