Låna grannens gräsklippare – Grannsaker ska lösa biffen

Grannsaker

TT/Pontus Lundahl

Breakit

Breakit

Varför köpa när man kan låna? Så resonerar den nya sajten Grannsaker – som nu ska ragga pengar via crowdfunding.

Delningsekonomin växer sig allt starkare och sajten Grannsaker vill nu hjälpa oss att låna verktyg och prylar från grannarna. Målet är att en halv miljon svenskar ska bli medlemmar och dela med sig av allt från gräsklippare till partytält. 

Grannsaker är en startup med bas i Helsingborg och sajten gick live i januari tidigare i år. Ett första test skedde i en mindre ort i Skåne och redan efter tre veckor hade nära 10 procent av invånarna anslutit sig till tjänsten och börjat låna ut saker till varandra. Idén är enkel och kanske rent av genial, något som framtiden får utvisa. Företaget lyfter fram att vi genom att dela saker med varandra sparar pengar, vår miljö och lyfter grannsämjan till en ny nivå.

"Sök på din stad och du finner vad dina grannar i ditt område vill låna ut till dig. Varje granne skapar sin egen sida med saker som personen är beredd att låna ut", säger Niclas Bergkvist, grundare av Grannsaker, som en förklaring på hur sajten fungerar.

Förutom kapital från grundaren Niclas Bergkvist ska expansionen nu finansieras med hjälp från bland annat en crowdfunding-runda som inleds i nästa vecka. Företagets ambition är att växa snabbt, och målet är att få in 650.000 kronor till en värdering på 3 miljoner kronor. Ett lån via Almi på 600.000 kronor ska ge ytterligare resurser att växa. Planen är sedan att föra ut tjänsten i alla städer i Sverige.

Hur ska ni gå vidare efter finansieringsrundan?

"Det första vi kommer att göra är att anställa en 'Sharing Ambassador'. Denna person kommer att ansvara för PR och marknadsföring samt att skapa samarbeten med organisationer, föreningar och bolag."

Den första versionen av Grannsaker lanserades i januari, men redan nu pågår arbetet med en ny version, enligt Bergkvist. Med den ska fler funktioner läggas till, bland annat Supergrannar, som är en slags premiumtjänst med tillgång till proffsverktyg, och slutna lånegrupper riktade mot företag, föreningar och kommuner.

På vilket sätt ska ni tjäna pengar på tjänsten?

"Att låna ut eller låna saker via Grannsaker kommer alltid att vara gratis. Men vi ser flera möjliga intäktsströmmar: Försäkringar, premiumanvändare, samt annonsering", säger Niclas Bergkvist.

Han avslöjar att företaget redan för en dialog med två försäkringsbolag som är intresserade av att erbjuda sakförsäkringar via sajten. Användare kan då ges möjlighet att försäkra sitt verktyg eller pryl i samband med att den registreras på sajten.

Grannsaker är dock inte helt ensamma om sin idé. På den svenska marknaden finns även sajten Delbar som erbjuder en liknande tjänst där användarna kan låna, hyra eller hyra ut prylar.

Finwire

Läs mer