Så fungerar EQT Ventures hemliga vapen Motherbrain

EQT Ventures EQT
Så fungerar EQT Ventures hemliga vapen Motherbrain

Motherbrain, slutboss i tv-spelet Phantasy Star 2, har fått ge namn åt EQT Ventures databas.

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Vad är egentligen Motherbrain, mjukvaran som ska hjälpa EQT Ventures att hitta nästa techsuccé? Breakit kan idag avslöja en rad nya detaljer om projektet.

Det var nog en och annan som höjde på ögonbrynen när riskkapitaljätten EQT Ventures i vintras rekryterade Andreas Thorstensson, tidigare teknikchef på peer to peer-lånebolaget Toborrow, till rollen som tech partner.

Rekryteringen i sig var kanske inte särskilt iögonfallande - men Thorstenssons arbetsbeskrivning var det desto mer. Hans jobb: Att med hjälp av mjukvara “disrupta” den traditionella riskkapitalindustrin.

Sedan dess har EQT Ventures inte velat berätta något mer om projektet, förutom namnet: Motherbrain. Verktyget är döpt efter slutbossen i Phantasy Star 2 - ett tv-spel som Andreas Thorstensson är väldigt förtjust i.

Nu kan Breakit avslöja en rad nya uppgifter om projektet. Våra källor beskriver Motherbrain på följande vis:

Verktyget hämtar information från minst ett 20-tal källor på internet som startupdatabasen Crunchbase, mättjänsten Comscore och sociala medier som Twitter och Facebook. Syftet är bland annat att ta reda på vilka startups som är på väg att slå igenom - innan någon annan upptäcker det.

EQT Ventures har enligt uppgift anställt fem utvecklare som på heltid ägnar sig åt att bygga verktyget. Motherbrain byggs i samarbete med systerbolaget EQT (icke att förväxla med EQT Ventures) - alltså det riskkapitalbolag som investerar i mer mogna företag.

EQT grundades redan 1994 av entreprenören Conni Jonsson och Wallenberg-sfärens maktbolag Investor. Företaget har sedan starten tagit in cirka 270 miljarder kronor till sina fonder och är idag ett av Europas mest framgångsrika riskkapitalbolag.

Att “stor-EQT” finns med på ett hörn i Motherbrain är av stor betydelse. Dels eftersom det innebär mycket större resurser - men också av ett mer kittlande skäl:

EQT äger det holländska företaget Bureau van Dijk - en av världens största aktörer vad gäller finansiell data om privata bolag. I Bureau van Dijks flaggskeppsdatabas Orbis finns över 160 miljoner företag, världen över, registrerade.

Enligt uppgift till Breakit byggs Motherbrain i samarbete med Bureau van Dijk, som har över 700 anställda i över 30 länder.

Målet med Motherbrain, enligt våra källor, är att med hjälp av storskalig dataanalys hitta framgångsrika startups som flyger under radarn - även sådana som överhuvudtaget inte är ute och söker kapital.

Tanken är att EQT Ventures, med hjälp av Motherbrain och data från Bureau van Dijk, ska få ett svårslaget vapen i fajten om att hitta nästa globala techsuccé.

Av den informationen att döma står en sak tämligen klar: EQT kommer inte att dela med sig av verktyget - åtminstone inte alla funktioner. Det är i varje fall högst osannolikt med tanke på att Motherbrain kan utgöra en stark konkurrensfördel mot regionala rivaler som Northzone och Atomico.

EQT Ventures har avböjt att kommentera uppgifterna i den här artikeln.

Läs fler artiklar
LÄS MER