Sök

Spotify vidtar flera åtgärder efter kritiken och Neil Youngs bojkott

Spotify

Neil Young och Daniel Ek. Foto: TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det har stormat och blåst kring Spotify efter Neil Youngs protest mot Joe Rogans desinformation om covid och tillhörande vaccin.

Nu försöker musikplattformen lindra kritiken och stoppa bojkotterna genom en rad olika åtgärder.

Spotifys vd och grundare Daniel Ek har twittrat om åtgärderna och länkar på Twitter vidare till ett blogginlägg på Spotifys hemsida. Nu ska reglerna på plattformen bli tydligare och synligare, både för publiken och för kreatörerna, är budskapet. 

Dessutom ska det på plattformen finnas vetenskapligt förankrad information om covid-19, och poddar som tar upp coronaviruset och vaccinet ska märkas ut. Lyssnare till dessa poddar ska kunna få mer information om dessa frågor på en särskild webbplats. 

Daniel Ek resonerar även om avvägningen plattformen måste göra. Kreatörerna måste få uttrycka sig och plattformen vill inte censurera. Å andra sidan måste Spotify ta hänsyn till “användarnas säkerhet”. 

“Baserat på den feedback vi har fått under de senaste veckorna, är det tydligt att vi har en skyldighet att göra mer för denna balans”, skriver Daniel Ek i dokumentet. 

Spotify köpte över den kontroversiella poddaren Joe Rogan till plattformen under 2020. Priset för exklusiviteten låg på cirka 1 miljard svenska kronor. Storsatsningen sågs som Spotifys verkliga inträdesbiljett till poddbranschen. 

I förra veckan beslutade Neil Young att ta bort sin musik från Spotify (hans låtar finns fortfarande kvar) i protest mot att Joe Rogans podd hade gästas av flera vaccinkritiker. Neil Youngs exempel följdes några dagar senare av Joni Mitchell

Läs mer