Sök

Jockes & Jonnas bolag uppkallat till disciplinnämnd – kan kastas ut

Influencer PanelNewton Nordicinfluencers

Jocke & Jonna Lundell. Foto: Christine Olsson/TT, Jessica Gow/TT.

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

I november valdes influencerparet Joakim och Jonna Lundell in i styrelsen för det noterade teknikbolaget Newton.

Men karriären på börsen kan bli kort.

Bolaget är anmält till disciplinnämnden och snart kan aktien bli utslängd från marknadsplatsen First North.

Det har redan varit många turer i Joakim och Jonna Lundells (och några kompanjoners) nu fyra månader långa försök att sätta influencerbolaget Influencer Panel på börsen. 

I november valdes de två mediaprofilerna in i styrelsen för det redan noterade bolaget Newton som enligt planerna skulle förvärva influncerverksamheten genom att ge ut nya aktier (planer som ännu inte har kunnat verkställas). 

Men för cirka två månader sedan kom ett dräpande besked: Nasdaq handelsstoppade aktien i Newton och inledde då en utredning. Bolaget lovade att rätta till vissa brister, bland annat vad gällde kommunikationen. 

Men nu kommer nästa smäll för influencergängets högtflygande börsplaner. Börsoperatären Nasdaq lämnar över hela ärendet till den disciplinnämnd som är knuten till marknadsplatsen. Nämnden kan i sin tur komma att besluta att aktien ska kastas ut från First North. 

“Newton Nordic har idag mottagit kommunikation avseende utredningsärendet där Nasdaq Stockholm beslutat att överlämna utredningsärendet till till Nasdaq Stockholms Disciplinnämnd för vidare handläggning och därvid även hemställt att Disciplinnämnden prövar de aktuella överträdelserna samt beslutar om avnotering av bolagets finansiella instrument från Nasdaq First North”, heter det i Newtons pressmeddelande. 

Oklart vad som ligger bakom

Vad som ligger bakom framgår inte konkret, men för att ett bolag ska bli anmält till disciplinnämnden krävs att börsoperatören anser att bolaget i fråga har överträtt de regler som finns på marknadsplatsen. 

“Jag har ingen mer info att komma med än vad som står i pm”, skriver Newtons ordförande Emil Åkesson i ett sms till Breakit på fredagseftermiddagen. 

I pressmeddelandet skriver Newton vidare att bolaget har “stor respekt för Nasdaqs syn på det som förevarit” och lovar att försöka komma till rätta med problemen, alltså oklart vilka problem det exakt handlar om. 

Newton skriver även vidare att tre nya styrelseledamöter kan komma att väljas in i styrelsen, “med gedigen erfarenhet från ledning och styrelsearbete inom andra marknadsnoterade bolag för att förstärka ledningskapaciteten”.

Det framgår inte om det betyder att styrelsen ska utökas eller om någon av de befintliga styrelseledamöterna kommer att avgå i samma veva. I styrelsen sitter, förutom Joakim och Jonna Lundell och nämnda Emil Åkesson, även influencerparets kompanjon Danjal Kanani.

Läs mer