Sök

Exit gör comeback – och nu är det krypto som gäller: "Svarta pengar"

tv-serierExit

Pål Sverre Hagen, Simon J. Berger, Tobias Santelmann och Jon Øigarden. Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix/TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Norska succéserien om finansvärlden är snart tillbaka. Nu har den tredje säsongen börjat spelas in och den här gången är det kryptotillgångar som hamnat i fokus.

Sverige har lyckats skapat en till synes fantastisk grogrund för startup-bolag som kan bli framtidens miljardvärderade enhörningar. Men när det kommer till film och serier verkar grannländerna Danmark och Norge ha hittat ett riktigt succérecept – och gång på gång får de svenskarna på fall med sina Borgen och Kastanjemannen – eller sitt Skam i Norges fall. 

Den senaste norska succén heter Exit, som med sin tolkning av en galen finansvärld lyckades skapa en hel del intresse under de två pandemiåren. Vi på Breakit tog till och med tillfället att fråga ut den tunga EQT Ventures-riskkapitalisten Ashley Lundström om hur nära verkligheten serien egentligen låg.

“Där det är rök finns det eld. Det är inte helt påhittat att det finns personligheter som är extrema och som vanligt folk tittar på och säger va? Kan man bete sig såhär”, berättade hon bland annat då.

Nu står det klart att den tredje säsongen av Exit ska börja spelas in i februari. Det rapporterar norska vg.no.

Ett centralt tema för i år blir kryptovalutor och alla fyra huvudpersoner från serien kommer att få fortsatt skärmtid. 

“Det är centralt för killarnas liv och arbete den här gången. Det är lätt att komma åt svarta pengar genom krypto. Något som passar väldigt bra in i vår handling. Det är brutalt hur människor med mycket pengar ständigt hittar nya sätt att gömma sina pengar”, säger Petter Testmann-Koch från produktionsbolaget Fremantle till tidningen.

Manusförfattaren och regissören Øystein Karlsen har tidigare sagt att han spenderat mycket tid i professionella miljöer kring krypto för att sätta sig in i området.

“Jag har tillbringat en tid på Økokrim. Jag har också haft samtal med Tax Justice Network om allt från kryptovaluta till hur norsk vindkraft tjänar miljarder för företag som ingen vet vem som äger”, sa han i december förra året.

De två första säsongerna av Exit ska ha setts av närmare 2 miljoner människor, skriver VG.

Även i Sverige har det så klart kommit fram nya spännande serier på senare tid. Och för Breakit-publiken har Snabba Cash, med sin mix av startup-branschen och gängkriminalitet, blivit en stor snackis.

LÄS MER: Hemligheterna bakom Snabba Cash på Netflix – skvallret, missarna och techprofilerna

Den andra säsongen av Snabba Cash spelas också in just nu. En säsong är Breakit-medarbetaren Emil Widhagen har en roll som statist (vi håller tummarna för att det inte klipps bort).

Läs mer