Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Orbital Systems fyller kassan med 200 miljoner

Mehrdad Mahdjoubi, grundare och VD Orbital. Foto: Press

Tungt backade duschen fyller kassan rejält.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

jon.wahlqvist@breakit.se

Webbredaktör

Att spara vatten kommer bli allt viktigare i framtiden. Det har den Malmöbaserade startupen Orbital Systems tagit fasta på och utvecklat en dusch som istället för att släppa ut vattnet direkt i avloppet renar och återanvänder vattnet.

Nu får bolaget in 20 miljoner dollar, motsvararande 214 miljoner svenska kronor från bland annat från Rutger Arnhults M2 Asset Management, Stena AB, och redan existerande ägare som Skype-grundaren Niklas Zennström, Karl-Johan Perssons Philian och Northvolts Peter Carlsson. Även Mats Qvibergs Öresund finns på ägarlistan.

"Vi är väldigt glada över att ledande fastighetsägare och utvecklare ser så tydliga fördelar med vår teknologi, att de väljer att inte bara köpa våra produkter utan även att investera i bolaget", säger grundaren och vd:n Mehrdad Mahdjoubi i ett pressmeddelande.

Kom på idén under tiden på Nasa

Han kom på idéen till duschsystemet när han under studietiden var på amerikanska Nasa ett tag. Där såg han hur viktigt det var för astronauterna att hushålla med vattnet, något som alltså ledde till Orbital Systems.

"Med ökande vattenbrist globalt och energipriser som rusar finns ett uppenbart momentum för Orbital och våra lösningar för att spara vatten och energi utan att kompromissa med komforten. Denna investering ger oss möjlighet att skala upp kommersiellt och öka takten i att få världen att använda vatten smartare", säger Mehrdad Mahdjoubi.

Orbital Systems omsatte 40 miljoner kronor och gjorde en förlust på 29,5 miljoner kronor år 2020.

Läs mer