Bantaba vill ta position när startup-scenen i Afrika ska flyga – “Investerarna börjar få upp ögonen”

BantabaShift2022

Lamin K. Darboe, vd på Bantaba. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Bantaba gjorde succé i Breakits och Blings initiativ Shift och fick flera av de profilerade investerarna på kroken – både före och efter programmet. Nu hoppas de ta position i ett entreprenörslandskap som börjat rusa på allvar.

Med en idé om att koppla ihop startups i Afrika med investerare och mentorer ur den afrikanska diasporan gjorde startupen Bantaba något av en succé i Breakits och Blings gemensamma projekt Shift förra året. Med 2,5 miljoner från investerarpanelen var Bantaba ett av de bolag som tog in mest pengar. 

Men investeringen landade inte där, innan förhandlingarna var klara så slutade bolagets pre-seed-runda på 4,25 miljoner, med ytterligare några investerare ombord på resan. 

Nu står Bantaba, som också är en del av SSE Business Lab, redo att ta ut betaversionen av sin plattform.

Strax innan årets omgång av Shift körde igång passade vi på att följa upp några av bolagen från förra gången: så i början av januari hälsade vi på hos Bantaba, som håller till i Handelshögskolans lokaler i Stockholm. De flesta anställda sitter just nu på andra platser i världen, men bolagets vd och medgrundare Lamin K Darboe är på plats för att prata om vad som har hänt sedan Shift-finalen i maj förra året – och planerna framåt.

“I december hade vi tagit in över 150 tech-startups på plattformen, från minst 20 länder på den afrikanska kontinenten. Det är allt från fintech och e-handel till health- och edtech”, säger han och fortsätter.

“Dessutom har vi fler än 250 investerare och mentorer från den afrikanska diasporan nu och börjar se ett stort engagemang mellan de två grupperna. Vilket gör oss väldigt exalterade.”


Lamin K. Darboe, vd på Bantaba. 

Lockade många investerare i Shift-finalen

Tanken är att plattformen ska ha en bra position i ett växande afrikanskt startup-ekosystem där allt mer pengar investeras. Bara under 2021 uppskattas att närmare 5 miljarder dollar har investerats i startups, vilket ska vara mer än 2019 och 2020 kombinerat.

“Vi förväntar oss att se en ännu större ökning detta år eftersom att investerarna globalt börjar få upp ögonen för vad Afrika som kontinent har för potential. Vad vi gör nu är att positionera oss för att ta vara på den trenden, men också att göra det enklare och säkrare för investerare att delta i ekosystemet”, säger Lamin K Darboe.

I Shift var Bantaba ett av tio bolag som tog sig hela vägen till finalen. Bland Shifts många namnkunniga investerare fick bolaget till slut med sig profilerna Stefan Krook, Anders Jacobsson Daniel Pilotti och Jens Nilsson (som investerade efter Shift). Dessutom har även Teemycos medgrundare Charlotte Ekelund och Louise Richnau (även ordförande i Bantaba), partner på Nordanö, investerat.

Vad betydde Shift för er?

“Shift har varit en fantastisk språngbräda för oss. Redan innan vi nådde finalen så fick vi möjligheten att ta del av coacher som kunde hjälpa oss att putsa till affärsplanen och vår roadmap. Det var det första riktigt stora värdet och vi har fortfarande kontakt med coacherna.”

“Sedan var det också många startups som deltog och som vi har fortsatt hålla kontakten med, det har hjälpt oss att bygga ett nätverk och ett community. Sedan så klart att vi har fått kontakt med investerare som tror på vår vision och som är med och stöttar oss på resan.”

Investeraren Charlotte Ekelund om sitt beslut att investera:
“Jag har följt Bantaba sedan de bara hade en idé. Jag är oerhört imponerad av den takt och det fokus med vilket de bygger en plattform som har potential att underlätta ett ekosystem som kommer att stärka och växa tusentals afrikanska tech-startups. Jag kunde inte vara en mer stolt ängelinvesterare.”

Läs mer