Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Koenigsegg nu störst i Plejd – tar aktiv roll i bolaget

Koenigsegg kopplar greppet om Plejd. Foto: Press/Montage

Sportbilsfamiljen von Koenigsegg har steg för steg ökat innehavet i smarta belysningsbolaget Plejd.

Nu är de största ägare och paxar två stolar i styrelsen.

“Det finns många beröringspunkter”, säger Halldora von Koenigsegg i en exklusiv intervju där hon även berättar om varför paret inte kan leva utan Plejds produkter och vad som bör göras nu.

Martin Hävner

Martin Hävner

martin@breakit.se

Reporter

Först ett litet erkännande: Den här nyheten har egentligen varit ute i flera dagar men eftersom ingen, åtminstone ingen större ekonomiredaktion, har snappat upp den känner vi att vi med gott samvete kan skriva den under vinjetten “Först på Breakit”. 

Det sedan tidigare känt att Christian von Koenigsegg är storägare i smarta belysningsbolaget Plejd, en småspararfavorit på First North med nästan 34.000 aktieägare. Christian von Koenigsegg är vd och grundare av superbilsbolaget som bär hans efternamn och som har sin bas i skånska Ängelholm. 

Av ett pressmeddelande, som skickades ut i måndags och som hade rubriken “Valberedningens förslag till styrelse för 2022 i Plejd AB”, framgår att Koenigsegg har flyttat fram positionerna i Plejd och det rejält. 

För det första avslöjas att Koeningseggs innehav nu uppgår till drygt 1,3 miljoner aktier, vilket gör familjen till största ägare i Plejd. Posten är värd nästan en halv miljard kronor och motsvarar runt 12,5 procent av aktierna. Det är nästan dubbelt så mycket som tidigare känt, något som sannolikt har sin förklaring i att delar av innehavet ligger i företagsägda kapitalförsäkringar. Dessa aktier blir då dolda i den ägarstatistik som finns tillgänglig, exempelvis via tjänsten Holdings. 

För det andra framgår nu att Koenigsegg skickar in två personer i Plejds styrelse. Det handlar om Emmanuel Ergul som är finanschef på sportbilsbolaget, och det handlar om Halldora von Koenigsegg som är Christians fru och sedan många år tillbaka operativ chef på Koenigsegg Automotive. Om föreslaget får bifall kommer duon att väljas in i styrelsen på den kommande årsstämman.

Startade med en renovering

Breakit har via mejl fått kontakt med Halldora von Koenigsegg och på så sätt kunna ställa några frågor med anledningen av investeringen i Plejd. 

“Vi höll på att renovera vårt hus när vår elektriker rekommenderade Plejd. Vi var direkt väldigt nöjda med Plejds fördelar och då började Christian intressera sig för bolaget bakom och valde därefter att köpa aktier i bolaget. Med åren så blev det en hel del”, säger Halldora von Koenigsegg om varför familjen har investerat i just Plejd.

Ni har nu drygt 1,3 miljoner aktier. Hur mycket ökade ni med under 2021?

“Investeringen har skett gradvis under många år i ganska jämn takt – så även under 2021”, svarar hon. 

Plejds produktportfölj innehåller bland annat dimmers, kontroller och trådlösa ljussystem. Produkterna kan styras via bolagets egenutvecklade mobilapplikationer.

“Plejd är otroligt enkelt, användarvänligt, snabbt och stabilt. Plejd blir en del av vardagen som man bara tar för givet och inte enkelt kan leva utan. Vi har installerat Plejd i vårt hem, fritidshus och på företaget”, beskriver Halldora von Koenigsegg sin upplevelse av produkterna. 

Finns det något från Plejd som ni kan ta med dig in i sportbilsbolaget eller vice versa? Finns det beröringspunkter eller samarbetsmöjligheter?

“Vi är två små organiskt växande entreprenörsdrivna techbolag, som fokuserar på produktion och utveckling i Sverige, med världsmarknaden som spelplan. Bägge bolagen bygger starka ledande varumärken i sin bransch. Givet detta så är beröringspunkterna många”, svarar hon.

Nu sitter snart två personer med koppling till Koenigsegg i styrelsen för Plejd. Varför två?

“Emmanuel och jag bidrar från olika vinklar. Jag har entreprenörskap, bolag och varumärkesbygge som bakgrund och är van att jobba i hårt konkurrensutsatta situationer samt har ett stort fokus på att skapa starka team. Emmanuel har en gedigen finansiell och juridisk bakgrund och bidrar med struktur, samt hjälper oss navigera som ett starkt börsbolag”. 

Och vilka slutsatser kan man dra utifrån det gällande ert engagemang i bolaget?

“Vi har följt bolaget en tid nu och varit engagerade i valberedning i två omgångar. I denna process och i takt med att vårt ägande har ökat har vi kommit till slutsatsen att vi vill sätta av mer engagemang till bolaget. Självklart är vi mycket positivt inställda. Nu tar vi en mer aktiv roll i styrelsen och det visar vår långsiktighet”, svarar Halldora von Koenigsegg. 

Lysande kursutveckling

Trots att Plejd har dragits med i det allmänna tech- och tillväxtraset på börsen de senaste månaderna har aktien haft en fantastisk utveckling. Kursuppgången under de två senaste åren skrivs till cirka 520 procent och det var under den här resan som aktien fick en egen slogan, populär framför allt hos de glada aktieägarna: Det finns ingen hejd på Plejd (finns till och med som låt). Börsvärdet uppgår idag till nästan 4 miljarder kronor. 

Belysningsbolaget grundades 2009 och leds av en av de två grundarna, Babak Esfahani (Erik Calissendorff var den andre). Bolaget omsatte 230 miljoner kronor under de nio första månaderna av 2021 (bokslutet kommer den 11 februari). Det motsvarar en tillväxt på nästan 70 procent. Rörelseresultatet ökade med drygt 140 procent till 34 miljoner. 

Utöver själva produkterna sägs hemligheten till framgången vara att Plejd tidigt i sin utveckling började fokusera på elektrikerna och deras behov. Det är inte sällan elektrikerna som tar beslut om vilka installationer som bör göras, snarare än slutkonsumenten. 

Vad kommer att vara viktigast för Plejd framöver?

“Bolaget är på en fantastisk tillväxtresa med spännande produkter som vinner nya marknader. Nu gäller det att förädla och förfina processer så att expansionen kan fortsätta stabilt och starkt. Vi kommer göra det vi kan för att stötta detta”, säger Halldora von Koenigsegg. 

Hur går det för Koenigsegg Automotive då?

“Bra tack. Pandemi till trots expanderar vi på alla fronter. Vi är utsålda fler år framöver så målet för framtiden är tydligt”, avslutar Halldora von Koenigsegg. 

Läs mer