Flygstartup bryter ljudbarriären - landar avtal med Richard Branson

Breakit - Flygstartup bryter ljudbarriären - landar avtal med Richard Branson

Richard Branson, Foto: Wikimedia Commons.

Jonas de Lange

Reporter

Det amerikanska flygbolaget vill bygga världens snabbaste passagerarflyg. Nu kliver Richard Branson och hans flygbolag Virgin in i bilden.

Det rapporterar techsajten Techcrunch.

Bolaget jobbar på att utveckla ett flygplan som ska kunna göra New York till London på under 3,5 timmar, alltså snabbare än det nu försvunna Concordeflyget. Det innebär en hastighet på Mach 2,2, alltså 2,2 gånger ljudets hastighet.

Boom, som består av elva ingenjörer med erfarenhet från stora luftfartsbolag, är fortfarande två år från att visa upp en fungerande prototyp. Trots det har bolaget fått en beställning på tio flyg av miljardären och filantropen Richard Branson.

Beställning har enligt Techcrunch ett värde på totalt 2 miljarder dollar, eller 16,6 miljarder kronor. Techcrunch avslöjar även att flygstartupen har ytterligare ett avtal, på 15 plan, med ett europeiskt flygbolag. Totalt finns alltså optioner på beställningar för 5 miljarder dollar, eller 40 miljarder kronor.

Det innebär dock inte att planen är sålda riktigt än. Avtalet bygger på att Virgin köper flygen om allt går som planerat men inte förrän de är klara. Bolaget får dock hjälp av Virgins rymdfartsdel, Virgin Galactic med tester och själva byggandet av flygen.

Grundarna av Boom har valt att inte kommentera huruvida Virgin har investerat i deras bolag.

Läs fler artiklar
LÄS MER